Skriv ut denna sida
måndag, 24 april 2017 19:04

Rekordhög produktion av studentbostäder

Skrivet av 
alt
Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen.

 

Enligt en lägesrapport från Studentbostadsföretagen är nyproduktionen av studentbostäder på väg mot nya rekordnivåer. Under 2016 färdigställdes minst 2.504 studentbostäder och under 2017 ökar antalet till 3.948 studentbostäder – en nivå som inte uppnåtts sedan 2002.

 

Det är framförallt i Stockholm som studentbostadsbyggandet tilltar, mycket tack vare att flera nya aktörer etablerat sig. Bakom ökningen ligger också ett långsiktigt påverkansarbete från flera aktörer, bland annat genom samverkansprojektet Sthlm6000+.

 

– Över 6.000 nya studentbostäder på två år är ett mycket välkommet tillskott på en marknad som på många sätt är obalanserad, säger Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen.

 

Anledningarna till att byggandet ökar är flera. Studentbostadsaktörerna själva pekar bland annat på lägre bullerkrav som skapar mer tillgänglig mark och ökat fokus från kommunerna. De senaste årens brist har även skapat en attraktiv marknad för fler privata aktörer. I år kommer privata företag att stå för 2.353 av de nybyggda studentbostäderna, det vill säga över hälften.

 

Även om nuvarande byggtakt är ett stort steg framåt behöver den hålla i sig många år framöver för att skapa en balanserad marknad. Enligt rapporten saknas det idag fortfarande runt 17.000 studentbostäder i landet.

 

– Bättre förutsättningar för att skapa fler studentbostäder bör vara ett fortsatt prioriterat område för såväl regeringen som kommuner, till exempel genom snabbare planprocesser, bättre marktillgång och förenklat regelverk, avslutar Martin Johansson.

Senaste från Redaktionen