25 april 2024
torsdag, 06 april 2017 18:31

SBB blev en kursraket

Skrivet av 
alt
Ilija Batjan är vd för SBB och bolagets huvudägare.

 

Under torsdagen noterades SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden på First North. Aktien steg med hela 17,5 procent till 9,10 kr som senast betalt. Drygt 126.000 aktier omsattes. Få fastighetsbolag har växt så snabbt som SBB.

 

I bolagets senaste årsredovisning heter det att belåningsgraden i bolaget inte ska överstiga 70 procent. Nu kan knappast obligationslån räknas som eget kapital utan det bör betraktas som extern finansiering och borde därmed ingå i de 70 procenten. Det egna kapitalet består då av stamaktier, preferensaktier, övrigt tillskjutet kapital, balanserade resultat samt ägarlån.

 

Enligt den proforma balansräkningen i årsredovisning för 2016 uppgick den externa finansieringen till cirka 60 procent av anläggningstillgångarnas värde, eller mer om vi räknar in en kortfristig del av långfristig skuld. Till detta ska läggas fastigheter som tillträds under 2017, inklusive jätteaffären om 4,5 Mdr kr i Oslo.

 

Nu har SBB en uppgift att ta in mer eget kapital som vid årsskiftet var endast 3,8 Mdr. Visserligen fick bolaget cirka 1 Mdr kr via en nyemission genom affären i Oslo, men det fattas en del miljarder för att det finansiella målet ska uppnås. Därför utvärderar SBB en stamaktieemission under 2017 i syfte att optimera bolagets kapitalstruktur, stödja bolagets fortsatta tillväxt och utveckling genom förvärv samt bredda ägarbasen.

 

Bolaget har köpt fastigheter för cirka 20 Mdr kr under ett år samtidigt som vi kan notera att bolagets börsvärde är endast drygt 6 Mdr kr.

 

Det ska bli spännande att se hur bolagets första rapport Q1, som släpps den 28 april, berättar om hur bolaget lyckas med sina finansiella mål och hur stor den synliga soliditeten, räntetäckningsgraden och det egna kapitalet är. TM