24 april 2024
torsdag, 06 april 2017 13:05

Byggstart för 207 studentbostäder i Ektorp

Skrivet av 
alt
Kommunalrådet i Nacka, Mats Gerdau (M), gör en provsprängning, som symboliserar den officiella starten av byggandet av 207 bostäder för studenter och unga i Ektorp. Han får hjälp av projektledaren, Anna-Maria Sjölin från ByggVesta.

 

 

alt

Marcus Svensson är vd för ByggVesta Development AB.

 

alt

Lägenheterna i Ektorp kommer att vara mellan 23 kvm och 70 kvm i storlek. Det planeras också för gemensamma studierum och entrélounger som ska kunna användas som gemensamma vardagsrum.

 

alt

Bostäderna ligger helt nära Ektorpsvägen och Värmdöleden.

 

alt

Bostäderna är samlade kring en innergård med odlingslotter.

 

Nu är byggandet av 207 bostäder för studenter och unga i Nacka, officiellt startat. Den 5 april tog kommunstyrelsens ordförande, Mats Gerdau (M), första spadtaget för projektet i Ektorp - där bostäderna ska uppföras.

 

Mats Gerdau är en av initiativtagarna till projektet och deltog också i en symbolisk provsprängning på plats.

– Jag är mycket nöjd med att kunna göra något stort för ungdomar. Vi har valt att uppföra ett campus för de boende, för trivselns skull, utvecklade han.

 

Han fick medhåll av Marcus Svensson, som är vd för ByggVesta Development AB, som är byggmästare för projektet.

– Bygger man för ökad trivsel så klarar ungdomarna sina studier bättre. Vi bygger en campusmiljö och bryr oss om att folk ska bo tillsammans, sa han.

 

Men det finns också andra fördelar med att bygga på outnyttjad mark i Ektorp.

– Det är jättebra att vi kan ta vara på mark som ligger så nära Värmdövägen, tillade Marcus Svensson.

 

ByggVesta fick uppdraget att bygga bostäderna efter att ha vunnit en tävling 2012, arrangerad av Nacka kommun. I tävlingen premierades det bästa helhetsförslaget för att skapa en sund miljö för studentboende. ByggVestas koncept: ”Live To Grow” gav företaget segern.

 

För att kunna söka och få en lägenhet när bostäderna är färdiga på våren 2019, måste man studera minst 15 poäng per termin eller vara forskarstuderande.

 

Lägenheterna kommer att vara 23 kvm – 70 kvm i storlek. Det planeras också för gemensamma studierum och entrélounger som ska kunna användas som gemensamma vardagsrum.

 

I närområdet finns butiker, affärer, restauranger och Nacka närsjukhus. Det tar 20 minuter att komma till Slussen med buss och cirka 15 minuter med bil.

 

När lägenheterna i Ektorp är färdigställda kommer över totalt 1.300 student- och ungdomslägenheter ingå i Live to grow by ByggVesta.

 

I 556 student- och ungdomslägenheter har hyresgästerna redan flyttat in, och förutom Ektorp är ytterligare 546 lägenheter just nu under produktion.

 

Husen byggs som energisnåla Egenvärmehus med individuell mätning av värme, el och vatten samt bland annat effektiv källsortering och lättillgänglig cykelparkering.

 

Fastigheten kommer att ägas av Grön Bostad och förvaltas av ByggVesta.

 

TM/Thomas Mattsson