24 april 2024
tisdag, 04 april 2017 14:56

Amazon investerar stort i Katrineholm

Skrivet av 
alt
Göran Dahlström (S) kommunstyrelsens ordförande Katrineholm och Darren Mowry, Director AWS Nordics, skakar hand över ett historiskt stort beslut för Katrineholm, Sverige och Norden. Foto: Geza Simon


Amerikanska Amazon Web Services (AWS) har köpt mark av Katrineholms kommun för att etablera ett datacenter. I förvärvet inår 7,7 hektar mark belägen vid Katrineholms logistikcentrum. Etableringen kommer att generera arbetstillfällen – hur många och med vilken kompetens återkommer AWS med. Initialt ger etableringen byggarbetstillfällen, därefter ska driftorganisationen för datacentrat bemannas. Etableringen sker i samarbete med Stockholm Business Alliance, Invest Stockholm och Business Sweden.
    

– Det här är en bekräftelse på att Katrineholm kan erbjuda en attraktiv lokalisering även för stora multinationella företag som AWS. Datacenter kan liknas vid digitaliseringens fabriksgolv och utgör tillsammans med fiber- och mobilnät nödvändig infrastruktur för att möjliggöra molntjänster och driva verksamhet i allt ifrån IT-tjänster såväl som för mer traditionell industri, tjänstenäring och offentlig sektor, säger Göran Dahlström (S) kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.
    

Till skillnad från de datacenter som till exempel Facebook har byggt i Sverige tidigare är AWS datacenter inte till för det egna bolaget. Det är inte heller en investering som i första hand handlar om billig kyla. Syftet är att nordiska, och framför allt svenska företag, ska kunna koppla upp sig mot en starkare infrastruktur än vad som tidigare varit möjligt för att AWS ska kunna växa sin affär i Sverige.
    

AWS omsätter idag 140 Mdr kr årligen och har en årlig tillväxttakt på 55 procent.