20 april 2024
måndag, 06 mars 2017 18:52

Standard Life och Aberdeen, en ny fastighetsjätte

Skrivet av 
alt
Keith Skeoch, CEO Standard Life och Martin Gilbert, CEO Aberdeen AM, kommer tillsammans leda den nya fusionsjätten Standard Life/Aberdeen.

 

Den brittiska fondförvaltaren Aberdeen Asset Management och livförsäkringsbolaget Standard Life ska fusioneras. Det innebär att de två bolagen tillsammans kommer att bli trea i storlek som fastighetsförvaltare i Europa, enligt en undersökning gjord av Property EU.

Baserat på siffror om fastigheter under asset management, skulle det sammanslagna bolaget Aberdeen/Standard Life förvalta cirka 50,3 miljarder euro (480 Mdr kr) i fastighetstillgångar. Det betyder en placering strax efter AXA Investment Managers – med fastighetstillgångar om 54,2 miljarder euro. Swiss Life förblir etta i Europa med 62,2 miljarder euro i fastighetstillgångar, medan Aviva Investors flyttas till fjärde plats med fastighetstillgångar om 43,5 miljarder.

 

Aberdeen AM och Standard Life bekräftade under helgen att de båda företagen för samtal om ett samgående, vilket skulle skapa en av Storbritanniens och Europas största fondförvaltare med tillgångar värda 660 miljarder pund, cirka 7.282 Mdr kr.

 

Initiala nyhetsrapporter menade att Standard Life förberedde ett bud om 3,8 miljarder pund på rivalen Aberdeen, men under måndagen meddelade de två företagen att de nu förbereder en fusion.

Enligt Standard Life kommer fusionen att innebära, att Standard Lifes aktieägare kommer att äga två tredjedelar av den sammanslagna koncernen, medan Aberdeens aktieägare kommer äga en tredjedel av det fusionerade bolaget. Det skulle innebära att Aberdeens börsvärde stiger till cirka 3,7 miljarder pund och att Standard Lifes börsvärde ökar till 7,5 miljarder pund.

 

Det nya bolaget kommer att innehålla båda företagens namn med Martin Gilbert från Aberdeen och Keith Skeoch från Standard Life, vilka kommer att fortsätta att vara de högsta cheferna för respektive bolag.

 

– Kombinationen av våra verksamheter kommer att skapa en formidabel spelare i den aktiva kapitalförvaltningsindustrin globalt, säger Keith Skeoch, CEO Standard Life, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Vi tror starkt på att vi kan bygga vidare på styrkan i det befintliga Standard Life genom nya affärer tillsammans med Aberdeen, i en verksamhet att skapa en av de största aktiva fondförvaltarna i världen.

 

Företaget Aberdeen/Standard Life kommer sannolikt att ha kvar sina huvudkontor i Skottland.


– Samgåendet i en fusion ger oss en finansiell styrka, en stor kundbas med global räckvidd som säkerställer att den utvidgade verksamheten kan konkurrera effektivt på världsmarknaden, framhåller Martin Gilbert, CEO Aberdeen AM. TM