Skriv ut denna sida
fredag, 27 januari 2017 16:53

Alla tre chefer på SFV släppta ur häktet

Skrivet av 
alt
Björn Anderson, före detta generaldirektör för Statens Fastighetsverk.

 

Före detta generaldirektören för Statens fastighetsverk, Björn Anderson, släpptes under fredagen ur häktet, tillsammans med före detta fastighetschefen Mikael Sackleen och hans fru samt fastighetschefen Johan Zetterberg. Misstankarna mot Mikael Sackleen med fru och Björn Anderson kvarstår.

 

Tingsrätten anser dock, efter förhör med Johan Zetterberg, att han inte ska vara misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

 

Sackleen misstänks bland annat för att ha ordnat boende på Rosersbergs slott åt sig och den medmisstänkta frun samt för grov trolöshet mot huvudman.

 

De två sista häktningsförhandlingarna under fredagen, med Björn Anderson och fastighetschefens fru, ställdes in. Men Anderson och fru Sackleen släpptes fria från häktet.

 

Alla fyra, även Zetterberg, är fortfarande misstänkta och utreds fortsatt för brott, enligt kammaråklagare Katarina Stenström Ros.

 

I en kommentar kan sägas att häktningen kom som en chock för de häktade, särskilt förhållandet att de för första gången i sina liv fick komma in i en tingsrättslokal i handbojor och gröna häkteskläder.

 

Sedan är grundtipset att Mikael Sackleen fälls för mutbrott och för grov trolöshet mot huvudman. De som har sett Kalla faktas reportage om missförhållanden på Rosersbergs slott förvånades säkert när en anonym person visade ett vindsförråd med alla fakturor mellan entreprenadföretaget RCB som fru Sackleen arbetade på och som fakturerade SFV cirka 80 Mkr. På dessa fakturorna stod det antecknat att parets Sackleens gemensamma företag KBF Kultur Bygg och Förvaltning, skulle ha 10 procents provision. RCB gick i konkurs vid årsskiftet.

 

Sedan blev det klart att, som en före detta projektledare på Statens Fastighetsverk öppet sade i programmet, att alla Sackleens offerter var lägre än konkurrenternas, men i verkligheten blev offerterna dyrare via metoden ÄTA (ändringar, tillägg, avgående) som innebar att projekten överdebiterades med betydligt många fler hantverkstimmar.

 

Sedan återstår att det se om den före detta generaldirektören Björn Anderson fälls, möjligen endast för försummelse, eftersom han polisanmälde Sackleen alldeles för sent. TM

Senaste från Redaktionen