19 april 2024
tisdag, 20 december 2016 14:51

Fabege köper HagaHuset av AFA

Skrivet av 
alt

HagaHuset, uppfört 1958 efter förebild av Pirelli-huset i Milano, blir Fabeges nästa projektfastighet i Solna.


Fabege köper HagaHuset (Fortet 2) i Frösunda, Solna, för 172 Mkr av AFA Fastigheter. Fastigheten har i dagsläget 6.400 kvm kontor och Restaurang Haga, fördelat på en lågdel om fem våningar och en högdel om elva våningar med milsvid utsikt. Högdelen har lånat sin form av Pirelli-huset i Milano.
    

– HagaHuset är en utvecklingsfastighet som passar bättre hos en projektinriktad ägare som Fabege, säger Anna Berfenstam, transaktionschef AFA Fastigheter.
    

– Fastigheten passar bra in tidsmässigt i vår stadsutveckling av Solna. Huset är näst intill tomställt och vi ser stora möjligheter att skapa nya värden, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och chef affärsutveckling på Fabege.
    

Fabege, som tillträder sitt förvärv den 1 februari nästa år, planerar att utveckla ett koncepthus kallat Work-Live-Play av HagaHuset. Detta koncept har växt fram i flertalet metropoler runt om i världen, men är ännu relativt outforskat i Sverige. Det bygger på att boende, arbetsplatser, sociala ytor och rekreation samlas i en och samma byggnad. Den ökande efterfrågan för denna typ av lösningar kan kopplas till den globala arbetsmarknaden med hög rörlighet, delningsekonomi och behov av nya former av kreativa mötesplatser som leder till nya idéer och korsbefruktning mellan företag och individer.
    

– Vi har länge attraherats av husets läge, dess form, detaljrikedom och inte minst den konstnärliga omtanken i den lilla parken. Här finns unika möjligheter att skapa ett attraktivt koncept som många av våra större hyresgäster efterfrågar för sina långväga medarbetare och samarbetspartners, säger Carl Michael Augustsson, chef stadsutveckling på Fabege.