19 april 2024
tisdag, 06 december 2016 16:47

Stockholm säljer mark till Botkyrka för 1,6 Mdr

Skrivet av 
alt

Åsa Wigfeldt, avdelningschef Mark & värdering, Exploateringskontoret i Stockholms stad och Gabriel Melki (S), Samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Botkyrka kommun.

 

Botkyrka kommun och Stockholms stad har gemensamt tagit fram ett förslag till köpeavtal gällande stora markområden i Botkyrka. Avtalet innebär att Botkyrka kommun köper mark av Stockholms stad i framförallt Fittja, Hallunda och Norsborg. Affären är uppdelad i två delar och gäller totalt 961 fastigheter, för en köpeskilling om cirka 1.585 Mkr.

 

Det ena avtalet (om 1.062 Mkr) omfattar alla småhusfastigheter, flerbostadshus med annan tomträttshavare än Botkyrkabyggen (antal 925) samt sju arrendelotter med tillträde den 1 juli 2017. Det andra avtalet omfattar Botkyrkabyggens 29 tomträtter med tillträde den 1 januari 2018 för en köpeskilling om cirka 524 Mkr.

 

– Med dessa markköp fortsätter utvecklingen av nya Botkyrka som håller på att växa fram. Vi har som mål att bygga 4.000 nya bostäder på fyra år. Vi drivs av Botkyrkas snabba utveckling mot Botkyrkastaden och vårt markköp från Stockholm är en viktig del i det förverkligandet, säger Gabriel Melki (S), Samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Botkyrka kommun.

 

De flesta fastigheterna är upplåtna med tomträtt vilket gör att Stockholms stad ställer höga krav på en köpare.

 

– Det är naturligt att Botkyrka kommun tar över ansvaret över mark i den egna kommunen. Försäljningen är i linje med Exploateringsnämndens uppdrag att avyttra fastigheter utanför kommungränsen och Botkyrka kommun är en bra framtida avtalspart för våra tomträttshavare och arrendatorer, säger Åsa Wigfeldt, avdelningschef Mark & värdering, Exploateringskontoret i Stockholms stad.