20 april 2024
onsdag, 23 november 2016 11:55

Boverket skänker Malmö 102 Mkr i byggbonus

Skrivet av 
alt
Malmö stad får Boverkets första utdelning av byggbonus.

 

Hittills under år 2016 har det påbörjats 2.500 bostäder i Malmö, vilket är ett rekord. Den höga byggtakten ger Malmö 102 Mkr av den statliga byggbonus, som nu delas ut för första gången.

 

Boverket meddelande under onsdagen vilka kommuner som får ta del av de 1,84 Mdr i byggbonus som regeringen har beslutat ska fördelas i år. Malmö tillhör de kommuner som får mest. Under ansökningstiden för byggbonus mellan den 1 augusti 2015 och den 31 juli 2016, gav stadsbyggnadsnämnden i Malmö startbesked för 2.424 bostäder.

 

Regeringens syfte med bonusen är att främja ett ökat bostadsbyggande i Sverige. Statsbidraget består av två potter. Den ena potten avser nya bostäder som motsvarar behovet av bostäder för nyanlända, och den andra potten avser bostäder som byggs utöver behovet hos nyanlända.

 

– Malmö växer och bostadsbyggandet går för högtryck. Det krävs stora satsningar och investeringar för att möta Malmöbornas behov och regeringens byggbonus är välkommen eftersom den innebär att vi kan fortsätta att utveckla staden, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

– Det här är oerhört glädjande och ett kvitto på att vi är på rätt spår när det gäller bostadsbyggandet. Många vill bo i Malmö och många vill också bygga i Malmö – från kommunens sida ska vi på bästa sätt möta det intresset och skapa förutsättningar för att byggtakten hålls uppe. Bonusen som den rödgröna regeringen infört är en tydlig morot för kommunerna i detta arbete, säger Märta Stenevi (MP), stadsbyggnadskommunalråd.