24 april 2024
fredag, 18 november 2016 11:14

Castellum i affärer för 556 Mkr

Skrivet av 
alt

Castellums planerade nybyggnation för IT-distributören Exertis CapTech.


I enlighet med tidigare aviserade planer har Castellum börjat sälja fastigheter ur den portfölj som bolaget blev ägare till genom köpet av Norrporten tidigare i år. Det rör sig om fyra kontorsfastigheter i centrala Östersund för 256 Mkr. Dessutom har Castellum inlett två nybyggnationer, dels av en lager- och produktionsanläggning i Göteborg om 180 Mkr, dels av en handelsfastighet i Uppsala om 70 Mkr. 
    

Försäljningen i Östersund, i vilken Pangea var Castellums rådgivare, omfattar 18.700 kvm och motsvarar ytmässigt drygt en tredjedel av Castellums fastighetsinnehav på orten. Priset överstiger senaste värdering med 9 Mkr. 

 

Köpare är Intea som är inriktat på långsiktigt ägande av samhällsfastigheter och tillträdet sker den 1 december. Intea äger sedan i somras även campusområdet A4 och kommer med köpet från Castellum upp i en total uthyrningsbar yta om drygt 67.000 kvm i Östersund.
    

I transaktionen ingår fastigheterna Lagmannen 6, Onkel Adam 9, Tingshuset 7 och Åkeriet 10, vilka har ett totalt hyresvärde om 21,7 Mkr. De största hyresgästerna är Skatteverket, Länsstyrelsen i Jämtlands län och Sveriges Domstolar. Den ekonomiska uthyrningsgraden är 96 procent och den genomsnittliga kontraktslängden cirka 3,2 år.
    

– Försäljningarna är i överensstämmelse med vad vi aviserade i samband med köpet av Norrporten – det vill säga att försäljningar motsvarande ett nettovärde av minst 4 Mdr kr kommer att genomföras, säger Henrik Saxborn, koncernchef för Castellum.
    

Investeringen i Mölndal omfattar totalt 19.000 kvm och beräknas uppgå till 180 Mkr, varav 38 Mkr avser förvärv av mark. Den nya byggnaden beräknas vara färdigställd vid årsskiftet 2017/2018. Ett tioårigt avtal avseende hela byggnaden har tecknats med Exertis CapTech, en av Sveriges största distributörer inom IT-området. Hyresvärdet uppgår till 14,4 Mkr per år.
    

Satsningen i Uppsala görs i en fastighet om 5.150 kvm i handelsområdet Boländerna där 15 Mkr av den totalt investeringen om 70 Mkr avser värdet av egen mark. Här har Castellum tecknat avtal för 76 procent av hyresvärdet, som beräknas till 5,4 Mkr, med det franskägda sporthandelsföretaget Decathlon, och med Möbelhuset Miljöbutiken.
    

Castellum har, efter avdrag för utestående företagscertifikat, outnyttjade krediter om cirka 4 Mdr kr, vilka kommer att utnyttjas till investeringarna.