20 april 2024
fredag, 04 november 2016 18:23

Nära plan för Skanskas Tegelbacken 4

Skrivet av 
alt

Snart kan Skanska börja riva det före detta KPMG-huset, intill Sheraton vid Tegelbacken, för att bygga ett nytt kontorshus.

 

Stadsbyggnadskontoret i Stockholm har skapat ett planförslag för att göra det möjligt för Skanska Fastigheter Stockholm att bygga ett modernt kontorshus med centrum i bottenplan vid Tegelbacken 4, tomträtten Snäckan 8, men också för att förbättra framkomligheten för fotgängare i området.

 

Förslaget innebär att kontorshuset vid Tegelbacken 4 rivs och ersätts av ett nytt kontorshus. För att använda platsen mer effektivt kommer de två motstående huskropparna mot Herkulesgatan respektive Tegelbacken att byggas samman över gården.

 

Det nya huset kommer att rymma flera olika företag och lokaler av olika slag. Dels blir det en blandning av kontorsrum och kontorslandskap, dels en blandning av butiker och service i husets bottenplan. Dessutom skapas en gångpassage mellan Tegelbacken och Herkulesgatan som kommer vara öppen under kontorstid.

 

Planområdet ligger vid Tegelbacken 4 i kvarteret Snäckan och består av en kontorsbyggnad som vetter mot Riddarfjärden och Gamla stan. Intill kontorshuset ligger Hotell Sheraton. I området finns det gott om butiker, restauranger och annan service.

 

Inom 200 meter finns Centralstationen, T-centralen och Station City som öppnar 2017 för pendeltågstrafik. Ett flertal busslinjer stannar vid Tegelbacken, framför kvarteret Snäckan.

 

Skanska förvärvade i september 2014 tomträtten, Snäckan 8, av Alecta för 650 Mkr. Fastigheten, som ligger centralt vid Tegelbacken intill Sheraton, omfattar cirka 17.000 kvm kontor. Fastigheten har varit uthyrd till KPMG i många år.


Alecta köpte Snäckan 8 år 2005 för 601 Mkr. KPMG flyttade i juli i år till Vasakronans Klara C på Vasagatan.