25 april 2024
fredag, 21 oktober 2016 10:02

Platzer köper för 2,8 Mdr av Volvo

Skrivet av 
alt

P-G Persson, vd för Platzer.


Platzer Fastigheter Holding har ingått avtal med AB Volvo, genom Volvo Group Real Estate, om att förvärva en fastighetsportfölj i Göteborg. Underliggande fastighetsvärde uppgår till cirka 2,8 Mdr kr och de förvärvade fastigheterna bedöms ha ett årligt hyresvärde om cirka 300 Mkr. Preliminärt tillträde är den 15 december. SEB är finansiell rådgivare och Vinge är legal rådgivare till Platzer i samband med transaktionen.
    

För att delfinansiera förvärvet har Platzers styrelse, under förutsättning av bolagsstämmans godkännande, beslutat om en emission av nya B-aktier om cirka 700 Mkr, med företrädesrätt för bolagets samtliga aktieägare. I samband med förvärvet upptar Platzer även ny bankfinansiering om upp till cirka 1,7 Mdr kr.
    

Cirka 53 procent av nyemissionen omfattas av teckningsåtaganden från några av Platzers största aktieägare. Därutöver har ägare till cirka 25 procent av aktierna uttalat sitt stöd för nyemissionen.
    

Volvoportföljen består av cirka 338.000 kvm uthyrningsbar yta samt mark i Arendal, Torslanda och Säve (”Artosa”). Markarealen uppgår till cirka 3,6 miljoner kvm.
    

– Detta är en strategiskt mycket betydelsefull affär. Den ger oss ett bra kassaflöde samt goda möjligheter att bedriva stadsutveckling i områdena Arendal, Torslanda och Säve, sälja byggrätter samt utveckla AB Volvos nuvarande huvudkontor i Torslanda, säger P-G Persson, vd för Platzer.
    

Med förvärvet ökar Platzers fastighetsvärde med cirka 26 procent till cirka 13,4 Mdr kr (baserat på värdet av det befintliga fastighetsbeståndet per den 30 juni 2016).
    

Vidare kompletteras Platzers portfölj såväl geografiskt med ett breddat utbud av kontorslägen som med en ny typ av fastigheter för industri och logistik, samtidigt som förutsättningarna för fortsatt lönsam tillväxt ökar genom fler egna projektinvesteringar.
    

Dessutom kommer Platzer att kunna dra nytta av den ytterligare ökade attraktiviteten i Sveriges bästa logistikläge som väntas följa de stora satsningar inom infrastruktur som planeras i Arendal.
    

Största hyresgäst är bolag inom Volvokoncernen som hyr knappt 50 procent av ytan. Bland övriga hyresgäster märks bland annat DFDS, Plastal, Tibnor och Damco. Fördelningen av lokaltyp är cirka 60 procent logistik och cirka 40 procent kontor.