25 april 2024
tisdag, 18 oktober 2016 16:42

Värtaterminal ger plats för 12.000 bostäder

Skrivet av 
alt

Värtaterminalen, ritad av C.F. Møller, är en ljus, öppen och trevlig plats för både färjeresenärer och allmänhet.

 

Efter tre års arbete har Stockholms Hamnar samlat hamnverksamheten i Värtan på en pir och byggt en passagerarterminal, formgiven av arkitektkontoret C.F. Møller, dit hamnens färjeverksamhet har flyttat. Därmed har 85.000 kvm mark frigjorts för stadsutveckling vilket ger plats åt 12.000 nya bostäder och 35.000 arbetsplatser.

 

– Genom Stockholms Hamnar strömmar elva miljoner passagerare varje år. De konsumerar för fem miljarder, fyller sju hotell varje dag året runt och ger upphov till 4.000 arbetstillfällen i regionen. Färjenäringen är viktig för Stockholm. Det är spännande att se hur Värtahamnen utvecklats och blir ett tillskott i stadsutvecklingen i Norra Djurgårdsstaden, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad.

 

Med direktanslutning till Norra länken är infrastrukturen för trafiken till och från Värtahamnen väl omhändertagen och den nya Värtaterminalen kommer att bli en integrerad del i Norra Djurgårdsstadens bebyggelse.

 

– Det här är en historisk stund och innebär en markant förbättring för våra 4,5 miljoner passagerare som årligen passerar Värtahamnen. Vår verksamhet blir en naturlig del av vardagen i den nya stadsdelen, med hamnen runt hörnet, säger Marcus Risberg, vd Tallink Silja Sverige.