18 april 2024
tisdag, 18 oktober 2016 15:11

Stark dollar ökar fastighetsförvärven i UK

Skrivet av 
alt
I The Exchange Building i centrala Liverpool, har det varit fördelaktigt att förvärva bostäder i dollar, enligt Matthew Lavin.

 

Allt fler utländska köpare köper brittiska fastigheter eftersom pundet har fallit stort mot dollarn i Storbritannien. I kölvattnet av omröstningen av Brexit i juni år, har utländska köpare med dollarvaluta tagit tillfället i akt att förvärva brittiska fastigheter med pris i pund, vilket medför en valutavinst om drygt 12 procent jämfört med dollarkursen före EU-omröstningen i juni. 


Enligt Matthew Lavin på Benoit Properties International har det varit ett uppsving för intresset för fastigheter som buy-to-let från investerare i Mellanöstern, i Hong Kong och från andra länder med valutor som är knutna till dollarn. Under den senaste veckan, har pundet fluktuerade stort med ett värde om 1,5 dollar mot pundet dagen före folkomröstningen den 23 juni. Nu kostar ett pund 1,23 dollar, vilken är den lägsta nivån på 31 år.

 

Brittiska fastigheter har blivit drygt 10 procent billigare i dollar bara på en vecka och för de investerare som köper långsiktigt medför detta stora möjligheter, säger Matthew till Global Property Guide.
 
Matthew fortsätter:

– Förra helgen sålde vi sex lägenheter i The Exchange Building i Liverpool till en grupp köpare från Saudiarabien som hade sett nyheten om ett fallande pund och de tog tillfället i akt eftersom prisreduceringen vid ett dollarförvärv blev för dessa sex lägenheter bara under en veckas förlopp hela 130.000 dollar. 

 

En nordafrikansk köpare som skrev kontrakt för 10 studentbostäder i Leeds i maj, sparade nu vid tillträdet i oktober hela 121.000 dollar.

 
Matthew menar att även om marknaden inte är så gynnsam för inhemska köpare, och uppenbarligen finns det en hel del osäkerhet för brittiska företag, så är fastighetsmarknaden i UK fortsatt stark med inflöde av dollarkapital från utländska köpare, vilket betyder att fastighetssektorn i Storbritannien håller ställningarna så att efterfrågan kommer att fortsätta att överträffa utbudet.
 
De utländska investerarna, som har generellt en investeringshorisont mellan 5 och 10 år, menar att den brittiska fastighetsmarknaden är en säker plats att allokera kapital för långsiktiga intäkter och värdeökningar.