20 april 2024
onsdag, 05 oktober 2016 14:56

Stort prisfall på borätter i Tokyo

Skrivet av 
alt

Tokyo city, Shinjuku, med det vulkaniska berget Fuji i bakgrunden.

 

Försäljningen av nya lägenheter i Tokyo har sjunkit till den lägsta nivån sedan den stora fastighetsbubblan i Japan sprack år 1990. Detta är det första tecken på att fastigheter mister sina hävstångseffekter efter att BoJ, Bank of Japan, nu börjar höja styrräntorna, senast från –0,20 procent till –0,10 procent i januari i år. Indikationerna är nu att BoJ fortsätter att höja styrräntan.

 

Priserna för nya bostadsrätter i Tokyo har fallit med hela 32 procent under de första åtta månaderna i år 2016, enligt siffror från Japan Real Estate Economic Institute Co.

 

En annan orsak är att många potentiella japanska köpare ej vill eller ej kan förvärva bostadsrätter till höga priser i Tokyo, är att lönerna har stagnerat i Japan, samtidigt som köparna inte är beredda på att teckna 35-åriga hypotekslån med räntesatser så låga som 1,06 procent, enligt uppgifter från statliga Japan Housing Finance Agency.

 

Räntan på 35-åriga hypotekslån har varit nere på rekordlånga, med en absolut botten om 0,9 procent i början av år 2016, men nu vänder denna långa hypoteksränta uppåt.

 

– Stagnerande löner är en huvudorsak till prisfallet för bostadsrätter i Tokyo, menar Takashi Ishizawa, en forskare vid Mizuho Securities Co.

Han fortsätter:

– Om man ser historiskt på ränteutvecklingen i Japan, så har det aldrig funnits ett bättre tillfälle att köpa, men fastighetsutvecklare, med avsaknad av välbelägna fastigheter med bostadsrätter, har nu stora problem att sälja.

Fastighetsmarknadens stora boom har varit en av de få ljuspunkter för världens tredje största ekonomi, men nu kan prisfallet på bostadsrätter fördjupa Japans deflation.

 

Enligt rapporter från Bank of Japan i september i år, kommer sannolikt bolåneräntor att öka, vilket kommer att förstärka prisfallet enligt en rapport från Credit Suisse Group AG.

 

Centralbankens antagande i januari om en negativ prispolitik för japanska företag, har understrukits av att yenen har stärkts mot dollarn, vilket skadar de japanska företagens vinster. Detta har i sin tur har lett till att japanska företag är ännu mer försiktiga med att höja lönerna, enligt den franska storbanken Natixis SA. TM