18 april 2024
måndag, 03 oktober 2016 18:05

Catella etablerar Solnaberg Property

Skrivet av 
alt

Bergshamra Bro uppfördes år 1986. Bild: Holger Ellgaard

 

Fonden CapMan Nordic Real Estate har tecknat avtal om att sälja Bergshamra Bro (fastigheten Bladet 3) i Solna i norra Stockholm till Solnaberg Property AB (publ), ett företag etablerat av Catella. Köpesumman är 858 Mkr. Bergshamra Bro, som sträcker sig över och längs med E18 i Stockholm, omfattar 31.325 kvm och består av fyra sammanhängande kontorsbyggnader och dess största hyresgäst är försäkringsbolaget If.  Finska CapMan gör en vinst i försäljningen då bolaget köpte Bladet 3 under våren 2014 för 653 Mkr.

 

Genom affären blir 275 kunder till Catella Bank ägare till fastigheten och bolaget Solnaberg Property ska på sikt avses noteras på Nasdaq First North. Torbjörn Wiberg har utsetts till vd för bolaget. Catellas Corporate Finance har agerat finansiell rådgivare i transaktionen och i samarbete med Catella Bank genomfört kapitalanskaffningen om 376 Mkr samt arrangerat finansieringen av förvärvet.

 

Från Catellas sida har Martin Malhotra varit ansvarig för att genomföra och driva projektet. Han säger:
    – Det starka intresset vi mött från både institutionella och privata investerare, tillsammans med den attraktiva finansiering som Solnaberg Property AB (publ) erhållit, visar på CapMans imponerande utveckling av fastigheten.

 

Affären utgör en del i Catellas strategi att rådge kvalificerade ägare, köpare och säljare av fastigheter inom fastighetsbranschen och att erbjuda kunder inom Wealth Management unika investeringsmöjligheter av hög kvalitet inom fastighetssektorn baserat på Catellas djupa analys.

 

I ett gemensamt uttalande säger Robert Fonovich, chef för Catellas Corporate Finance i Sverige och Tord Topsholm, vd för Catella Bank:  

– Det är glädjande att se hur vår strategi genomförs i praktiken genom ett nära samarbete mellan vår rådgivningsverksamhet inom fastigheter och vår förmögenhetsrådgivning inom Catella Bank. Efterfrågan på investeringar i fastighetsprojekt av hög kvalitet är stor bland våra kunder.

 

CapMan Nordic Real Estate köpte Bergshamra Bro våren 2014 av Vasakronan för 630 Mkr och transaktionen är fondens femte avyttring.

 

– Vi är mycket glada över att ha nått vår målsättning att addera nya, långsiktiga, hyresgäster vid sidan av If, så att fastigheten utnyttjas till fullo och på så sätt blir mer attraktiv för institutionella investerare. Dessutom kommer vi att fortsätta äga en stor markparkering inom fastigheten, som vi för närvarande jobbar på att ändra detaljplanen och utveckla byggrätter på, säger Ed Williams, Senior Partner på CapMan Real Estate.