Skriv ut denna sida
måndag, 26 september 2016 16:07

Henning Larsen ritar Uppsala stadshus

Skrivet av 
alt

Henning Larsens Architects förslag "Fröja ånyo” kommer att ligga till grund för Uppsalas nya stadshus. Bilden visar byggnaden sedd från Resecentrum (fasad mot sydost). 

 

I går presenterades vinnaren i arkitekttävlingen för att utforma ett nytt, om- och tillbyggt stadshus i Uppsala. Det vinnande förslaget heter “Fröja ånyo” och är ritat av arkitektkontoret Henning Larsen Architects.

 

Enligt juryn är “Fröja ånyo” det förslag som mest övertygande förenar funktionella krav och arkitektonisk kvalitet.

 

Juryn skiver: ”Fröja ånyo har potential att bli ett värdigt stadshus och fullända det hus som Erik och Thore Ahlsén påbörjade för platsen. Förslaget passar väl in i stadsbilden och är robust i sitt grundkoncept med stora möjligheter att utvecklas, både under projekteringsfasen och som byggnad.”

 

Det vinnande förslaget är en grund för det fortsatta arbetet och det kommer att ske en utveckling och förändring av projektet i dialog mellan beställaren och arkitekten.

 

– Vår vision är ett inbjudande modernt stadshus som främjar dialog med invånarna och som är en funktionell mötes- och arbetsplats för medborgare, tjänstemän och förtroendevalda. Samtidigt vill vi bevara stadshusets urspungliga arkitektoniska värden. Jag tycker att det vinnande förslaget har lyckats lösa den svåra ekvationen på ett mycket elegant sätt, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S), som har varit juryns ordförande.

 

Ombyggnaden av stadshuset ska inledas år 2017 och planeras att vara klar år 2020.

Senaste från Redaktionen