25 mars 2019
onsdag, 21 september 2016 14:10

Stigande bostadspriser i Berlin

Skrivet av 
alt

Interiör för en takvåning vid Kurfürstendamm i Berlin om 320 kvm och till ett pris om 3,75 MEUR.

 

Enligt en ny rapport från Ziegert, Berlin – Tysklands största site för bostäder – konstaterar att bostadsrättspriserna kommer växa starkt under de kommande åren, drivet av en ökande efterfrågan både från inhemska och utländska köpare, framför allt i segmentet lyxbostäder.

 

Med tanke på en befolkningsökning i Berlin om 80.000 personer i år, jämte en bred och stabil ekonomisk utveckling, tillsammans med en låg byggverksamhet, medför att alla nyckeltal talar för ett hållbart positiv prisutveckling av bostäder i Berlin.

 

– För närvarande erbjuder Berlin en potential för opportunistiska investerare men även för köpare med en långsiktig horisont, säger Nikolaus Ziegert i ett pressmeddelande.

 

Han fortsätter:

– Jämfört med London, Paris eller München, har Berlin fortfarande ganska överkomliga priser med små risker för försämrade priser.

– För lägenheter i stadsdelen Mitte, förutspås en fortsatt tillväxt med tvåsiffriga tal, säger Nikolaus Ziegert, Managing Partner för Ziegert – Bank und Immobilienconsulting. Inom fem år kommer vi att nå en prisnivå om 10.000 euro per kvm i lyxsegmentet. Medan nivåer om 4.500 till 6.000 euro per kvm, nu matchar nivån för bättre bostäder i Berlins centrala stadsdelar.

 

Ziegert ser stora möjligheter för buy-to-let investerare eftersom Berlin är en stad med många hyresrätter. Då många berlinare börjar vänja sig vid tanken på att köpa en fastighet, kommer dock många invånare i Berlin fortsätta att hyra sin bostad, även om de nuvarande låga räntorna faktiskt pekar mot att ett köp av en bostad är ett långt bättre alternativ.

 

Äldre bostäder i stadsdelen Mitte, har idag en hyresnivå med en avkastning om drygt 4 procent, eftersom hyresnivån i tidstypiska äldre byggnader har en högsta bestämd nivå på grund av en ny lagstiftning. Men direktavkastningen för nybyggda bostäder når idag nivåer över 6 procent.

 

Under de senaste åren har Berlin blivit mer internationellt. Detta har i sin tur ökat efterfrågan på möblerade lägenheter i lyxsegmentet.

 

Den internationella efterfrågan är högst bland affärsmän från Kina och Ryssland, men även från Israel och Schweiz

Antalet transaktioner för bostäder med priser om 5.000 euro eller mer per kvadratmeter ökade med hela 46,5 procent under 2014. För närvarande är efterfrågan stor på lyxlägenheter i stadsdelarna Mitte, Prenzlauer Berg, Kreuzberg, Schöneberg, Zehlendorf, Charlottenburg och Wilmersdorf. TM