19 april 2024
torsdag, 08 september 2016 16:36

Debatt: Krav på 6 procent byggmoms

Skrivet av 
alt
Bostäder i Trelleborg. Bild Peri/NCC.

 

Av Thomas Mattsson

 

Byggande av hyreslägenheter i Sverige fördyras av en 25-procentig moms som inte är avdragsgill. Ett bostadsbygge på 1 miljard kronor blir 250 miljoner dyrare med den nuvarande momsen. Detta för att hela momsen läggs på toppen av övriga byggkostnader.

 

Fastighetsägarna vill att momsen på bostadsbyggande görs avdragsgill och att en 6-procentig avdragsgill moms på bostadshyror införs i stället. Det är den lägsta möjliga momssatsen, enligt EU:s momsdirektiv. 25 procent är den högsta. Då kan ett fastighetsföretag kvitta de 6 procenten mot 25 procentsmomsen.

 

Nu har Sverige en chans att ändra på ordningen.

 

– Momsreglerna inom EU ska ses över och regeringen har då chansen att driva på för att momsen ska bli avdragsgill. Det skulle innebära en sänkning av byggkostnaderna för bostäder i Sverige, säger Ulla Werkell, som är jurist och sakkunnig på Fastighetsägarna.

 

Sveriges Byggindustrier förhåller sig däremot avvaktande till Fastighetsägarnas utspel.

 

– Vi har ställt oss bredvid och vill gärna se ordentliga utredningar av olika förslag innan vi tar ställning i frågan, säger Sveriges Byggindustriers näringspolitiske chef, Björn Wellhagen.

 

Fastighetsägarna uppskattar att 50.000 fler nya bostäder kan påbörjas fram till 2025, om de föreslagna momsreglerna blir verklighet.

 

Full moms på 25 procent på tjänster inom fastighetsförvaltningen och på byggnadskostnaderna, infördes med skattereformen 1990-91. De var ett led i en anpassning till dåvarande EG:s skatteregler. Fastighetsmomsen blev då icke-avdragsgill, vilket innebar att byggentreprenörerna lade den på toppen av slutpriset till slutkunderna.

 

Däremot måste fastighetsbyggare betala full moms på varor och tjänster som köps in till verksamheten. Det går inte att runda momsreglerna för att slippa dem.

 

– Inga undantag får för närvarande förekomma, enligt det EU-direktiv som reglerar moms på tjänster och byggande av bostadsfastigheter. De här momsreglerna förhandlade Sveriges regering sig till i början på 90-talet, säger Thomas Johansson, som är momsexpert på Skatteverkets rättsavdelning.

 

Det pågår en regeringsutredning om momssättning på bostadsbyggande med anledning av Sveriges förhandlingar med EU i frågan. Den är dock finansdepartementet ovillig att föregripa med kommentarer i nuläget.