25 april 2024
måndag, 29 augusti 2016 10:23

TH säkrar 4,75 Mdr till European Cities Fund

Skrivet av 
alt

Andrew Rich, Fund Manager för European Cities Fund.


TH Real Estate har slutfört en första kapitalresning för European Cities Fund och tagit in 500 MEUR (cirka 4,75 Mdr kr) från externa institutionella investerare. Detta ger med belåning ger ett investeringsutrymme på cirka 700 MEUR (6,65 Mdr kr) att investera i europeiska kontors-, logistik- och handelsfastigheter.
    

– Denna starka inledande kapitalanskaffning visar att investerare ser bortom kortsiktig osäkerhet och ser ett värde i långsiktiga defensiva strategier som stöds av demografiska megatrender, vilka driver efterfrågan på fastigheter, säger Andrew Rich, Fund Manager för European Cities Fund.
    

Fonden, som är utan tidsbegränsning och öppen för investeringar, lanserades i våras och investeringsprogrammet inleddes i maj genom förvärvet av köpcentret Meraville i italienska Bologna. Ett flertal andra investeringsmöjligheter utvärderas för närvarande över hela Europa.
    

Investeringsstrategin för European Cities Fund är att ta tillvara de starka makrotrender som driver utvecklingen i ”framtidssäkra” stadsregioner och samtidigt ge investerarna möjlighet till diversifierad riskexponering och defensiv långsiktig avkastning.
    

Över 200 europeiska städer har analyserats genom ett system där TH Real Estates researchteam har definierat och filtrerat städer som är positionerade för långsiktig tillväxt. Städerna har utvärderats utifrån mjuka faktorer som livskvalitet och IT-mognad, hårda faktorer som urbanisering och andel yngre invånare samt tillväxtfaktorer som offentliga investeringar och befolkningstillväxt. Resultatet är ett urval av städer där dessa faktorer är gynnsamma och där efterfrågan på fastigheter ökar långsiktigt.
    

Målsättningen är att fonden, som har sitt säte i Luxemburg, ska investera 3–5 miljarder euro uteslutande i de utvalda städerna under en femårsperiod med 30 procent i genomsnittlig belåningsgrad.