20 april 2024
torsdag, 11 augusti 2016 18:51

Mimer har byggt Västerås högsta trähus

Skrivet av 
alt

Kvarteret Mesanseglet med 53 lägenheter är helt byggt i trä, på Öster Mälarstrand i Västerås.

 

Västerås högsta trähus i sex våningar står nu klart för inflyttning på Öster Mälarstrand. Under måndagen flyttar hyresgästerna in i de 53 lägenheterna. Huset är unikt eftersom det är helt byggt i trä vilket har många fördelar både för människa och för miljö. Trähus ger bättre inomhusklimat och produktionen av trähus är mindre energikrävande.

 

Kvarteret Mesanseglet är helt byggt i trä. Det är ett av få större hyreshus i trä i Sverige. Nästan hela huset, från stomme och panel till hisschakt och trappor, är tillverkat av trä. Huset är 6 våningar högt, lägenheterna är 2 och 3 rum och kök. Ytorna är 45-75  kvm och alla bostäder har balkong samt egen tvättmaskin och torktumlare. Totalt finns 53 lägenheter och en övernattningslägenhet.

 

– Att bygga flerfamiljshus i trä kommer tillhöra framtiden och det är ett intressant komplement för den svenska byggindustrin. Trähusen är bra både för människan och för miljön. Det är en speciell känsla att gå in i huset som känns lugnt, ombonat och varmt. Det tycker vi, byggarna som jobbat i huset och hyresgästerna som nu flyttar in, säger Thomas Wall, projektchef på Mimer.

 

Fördelarna att bygga hus i trä är många. Det gäller både den subjektiva känslan hos de boende, miljövinsterna och själva byggandet. Trä är en förnyelsebar råvara som binder koldioxid när det växer och förbrukar sedan mindre energi när det omvandlas till ett byggnadsmaterial, i jämförelse med tillverkning av cement och tegel. Det är också betydligt lättare att jobba med trä än med sten. Många byggnadsarbetare föredrar att jobba med trä med tanke på arbetsmiljön, det dammar inte, det är lättare att jobba med och enklare att justera jämfört med betong. Trä är lättare än betong och kan därför sänka kostnaderna för grundläggning. Trähus ger bättre inomhusklimat och produktionen av trähus är mindre energikrävande.

 

Nu är det febril aktivitet för de entusiastiska hyresgästerna som väntat på att få flytta in. Bland hyresgästerna finns en mix av åldrar och familjesammansättningar.

 

– Jag gillar trä. Det är mer levande och ger en varmare känsla. Jag ser fram emot att flytta in och nu behöver jag ju ingen slagborr för att sätta upp grejer på väggarna, säger Berndt Widjeskog, en av de blivande hyresgästerna