Skriv ut denna sida
onsdag, 10 augusti 2016 20:32

Brexit: Brittiska markpriser sjunker

Skrivet av 
alt

Grainne Gilmore, chef för brittisk bostadsforskning vid Knight Frank.

 

Värdet av förstklassig mark har fallit i genomsnitt med cirka 9,4 procent under det senaste året i Storbritannien samtidigt som bostadsprojektbolag nu uppmanas av banker att göra försiktiga kalkyler inför byggstart.

 

Den största nedgången för markpriser gäller London, där priset på den bästa centrala marken föll med 6,9 procent under perioden april till juni i år, vilket innebär att prisfallet för 12 månader blir cirka 9,4 procent, enligt Knight Frank markindex för bostadsutveckling.

 

Men även andra värden halkade nedåt på grund av osäkerheten efter EU-folkomröstningen. Priserna för obebyggd mark, som kallas greenfield har fallit med 2,3 procent under april till juni, liksom bebyggd mark i städer, mark som dock stigit kraftigt i pris under det senaste året, föll under nämnda period med 1,1 procent.

 

Prisfallen indikerar att bostadsutvecklare antar en mer försiktig hållning inför framtida byggnation, trots politiska påtryckningar för att öka bostadsbyggandet.

 

Grainne Gilmore, chef för brittisk bostadsforskning vid Knight Frank, säger till Financial Times, att bostadsbyggarna nu har ökat sina marginaler inför köp av greenfield eller prime mark i London.

 

– Detta speglar en ökad osäkerhet inför det framtida ekonomiska landskapet, då nu Storbritannien förhandlar om en ny position i Europa. Aktiekurserna för stora brittiska husbyggare föll med så mycket som 40 procent efter omröstningen om Brexit. Dessa kursfall har sedan delvis återhämtat sig, men aktiekurserna för husbyggarna är fortfarande cirka 20 procent lägre än före folkomröstningen, vilket speglar investerarnas pessimism om bostadsmarknaden.

 

Men byggbolagen har hittills rapporterat liten effekt på försäljningen efter Brexit-omröstningen, vilket indikerar att marknaden för nybyggda hus och lägenheter kan ha klarat sig bättre än marknaden för icke nybyggda bostäder.

 

– Höga byggkostnader har också varit en faktor då markpriset sjunker, tillade Gilmore.

 

Enligt entreprenörer och projektutvecklare har byggkostnaderna i London ökat med så mycket som 10 procent under det senaste året.

 

Två bostadsutvecklare har gjort betydande nedskrivningar för bostadsprojekt i centrala London. Dessa som är först och främst Capital & Counties som gjorde nedskrivningar om 200 miljoner pund, eller med 14 procent, för värdet av sin andel i bostadsmark om drygt 300.000 kvm vid Earls Court, medan St Modwen skrev ned värdet på sin bostadsmark i New Covent Garden Market, söder om Themsen,  med cirka 10 procent, eller 21 miljoner pund.

 

Men enligt Grainne Gilmore, trots prisfallet på mark, är grunderna i den brittiska bostadsmarknaden, som kännetecknas av en obalans mellan utbud och efterfrågan och ultralåga bolåneräntor, fortfarande oförändrade.

Senaste från Redaktionen