Skriv ut denna sida
onsdag, 01 juni 2016 13:28

Varning för finanskris i Kina

Skrivet av 
alt
Thomas Mattsson rekommenderar investerare att följa utvecklingen av en eventuell försämring av hävstången för wmp:s (wealth management products) i Kina.

 

Av Thomas Mattsson, chefredaktör

 

Kinesiska placerare jagar lönsamma placeringar. De låga räntorna i den globala ekonomin är orsaken. Tidigare har det varit lönsamt att satsa i så kallade wmp:s (wealth management products). Men nu fruktar många placerare bristfälliga underliggande värden för instrumenten.

 

Om färre placerare vill köpa wmp:s blir det svårare att lånefinansiera satsningar i fastighetsaktier. Hävstången för dessa investeringar försämras, vilket drabbar den kinesiska fastighetsmarknaden och spiller över på den svenska. Många aktörer står plötsligt utan finansiering för sina placeringar.

 

– Det finns en oerhört stark press på finansinstituten att utforma produkter med realavkastning som ger 5 procent eller mer. Då är det frestande att ta större risker. Regleringar är därför nödvändiga, men vi vet inte riktigt hur reglerade de här produkterna är, säger Hun-Suck Song, som är docent i fastighetsekonomi vid KTH.

 

Wmp:s påminner om de så kallade subprimelån som triggade finanskrisen i USA 2008. En regional kris i USA, som i sin tur utlöste en global finanskris.

 

Problemet med wmp:s är att slutplacerarna inte vet vad det finns för ägg i korgen. Risken är ofta högre än man trott från början, säger Hun-Suck Song.

 

Men Martin Guri, aktiestrateg hos Nordea, är av en annan uppfattning:

– Jag tror risken för en finanskris i Kina är överdriven. I Kina har man större riskspridning än vad man hade i USA i samband subprime-kraschen 2008. Den uppstod därför att man gjorde placeringarna i samma bransch. Då hjälpte det inte att man hade stor riskspridning i olika finansiella produkter.

 

Wmp:s är komplexa och paketerade finansprodukter med intrikat struktur. Kinesiska placerare handlar i varandras wmp:s. Wmp-produkten beskrivs bäst som en stor fond som du kan lägga i stort sett vilka instrument som helst i, säger Martin Guri.

 

Rekommendationen för den som vill investera i svenska fastighetsaktier är att avvakta och se vad som händer. Bloomberg News och Financial Times har utfärdat varningar för det ”pyramidspel”, som korsvisa investeringar med ibland otillräckliga underliggande värden, innebär.

Senaste från Redaktionen