25 april 2024
torsdag, 03 december 2015 18:38

Väsby Entré ska stå klart 2026

Skrivet av 
alt

Zaha Hadid Architects förslag till stationsområdet i Upplands Väsby.

 

Väsby Entré föreslås stå klart omkring år 2026 och byggs i etapper. I måndags beslutade kommunstyrelsen i Upplands Väsby om strategi för genomförande och detaljplaneuppdrag för Väsby Entré, vid järnvägsstationen i Upplands Väsby. De olika etapperna är: Järnvägsparken, stationsområdet samt bostäder med mera på västra sidan om järnvägen.

 

– Vi bygger en levande stad för människor som älskar närheten till både city och naturen. Den stad som växer fram ger fler människor chansen att bo och jobba nära pendeln. Väsby Entré är en viktig del i Upplands Väsbys framtidsbygge, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

De investeringar som berör kommunen beräknas bli cirka 850 Mkr, fördelat över cirka tio år fram till år 2026. I projektet finns tunga investeringar, med till exempel broarna över järnvägen och utbyggnaden av Ladbrovägen och dess anslutning till Mälarvägen.     

 

Intäkter genom försäljning av byggrätter och ersättning för gatukostnad bedöms bli cirka 565 Mkr fördelat över tio år. Det ger en nettokostnad för kommunen på 285 Mkr för genomförandet av Väsby Entré. Kommunens bedömning är att nettokostnaden kommer att hamna mellan 300 och 400 Mkr.