19 april 2024
fredag, 20 februari 2015 15:08

Castellum och Vasakronan byter i Göteborg

Skrivet av 
alt

Vasakronan säljer till Eklandia en fullt uthyrd kontorsfastighet om 3.900 kvm vid Lindholmbassängen i Lindholmen Science Park.

 

alt

Den fastighet, om 1.600 kvm, som Vasakronan köper av Eklandia, ligger mycket centralt vid Domkyrkan på Kungsgatan 31-33 och granne med Vasakronans fastigheter Inom Vallgraven 22:15 (Strömshuset) och Inom Vallgraven 22:16 (Meethshuset).



 

Castellum köper, via dotterbolaget Eklandia, av Vasakronan på Lindholmen i Göteborg för 115 Mkr samtidigt köper Vasakronan av Eklandia i centrala Göteborg för 65 Mkr.

 

Castellum har, via det helägda dotterbolaget Eklandia Fastighets AB, förvärvat Vasakronan en fullt uthyrd kontorsfastighet om 3.900 kvm vid Lindholmbassängen i Lindholmen Science Park, Göteborg. Investeringen uppgick till 115 Mkr, efter avdrag för uppskjuten skatt. Tillträde ägde rum den 19 februari 2015. Fastigheten Lindholmen 28:1 ligger på Lindholmen på Norra Älvstranden och är den enda fastighet Vasakronan äger i området.

 

Vasakronan köper av Eklandia en kontorsfastighet på Kungsgatan i centrala Göteborg om 1.570 kvm. Försäljningen uppgick till 65 Mkr netto efter avdrag för bedömd uppskjuten skatt och omkostnader om totalt 4 Mkr, vilket är i nivå med senaste värdering. Frånträde ägde rum den 19 februari 2015.

 

Den fastighet som Vasakronan köper, ligger mycket centralt vid Domkyrkan på Kungsgatan 31-33 och granne med Vasakronans fastigheter Inom Vallgraven 22:15 (Strömshuset) och Inom Vallgraven 22:16 (Meethshuset).

 Byggnaden är i fyra våningar och uppfördes på tidigt 1900-tal. Verksamheten i fastigheten består av tre butiker i gatuplan och kontorslokaler på övriga plan. Den uthyrbara arean uppgår till cirka 1.600 kvm, varav 1.100 kvm utgörs av kontor och 500 kvm är butiker.

Förvärvet stärker ytterligare Vasakronans position som stark fastighetsaktör i centrala Göteborg.

 

– Fastigheten ligger i ett bra handelsläge och i omedelbar närhet till två av våra befintliga fastigheter. Det gör att den kompletterar det vi redan äger i området på ett bra sätt. Det är ett förvärv helt i linje med vår strategi, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan. 

Genom affären med Vasakronan stärker Eklandia sin position ytterligare på Lindholmen och den fastighet som förvärvas är sammanhängande med en fastighet som bolaget äger sedan tidigare. Totalt innehar och förvaltar Eklandia nu ett bestånd om cirka 54.000 kvm på Lindholmen.

 

– Vi ökar nu vår närvaro i Lindholmen – en samverkansmiljö för forskning, innovation och utbildning med internationellt prägel, säger Henrik Saxborn, vd i Castellum AB. Affären stärker vår marknadsposition i området och effektiviserar förvaltningen.

 

– Med förvärvet utökar vi vår fastighetsportfölj med en profilfastighet som har ett fantastiskt läge med utsikt över hamninloppet. Vi stärker vår närvaro i Lindholmen Science Park som är ett dynamiskt område som har utvecklats starkt under de senaste 15 åren och nu har en internationell prägel med samverkan mellan verksamheter inom teknik, innovation och akademi, säger Cecilia Fasth, vd för Eklandia Fastighets AB.