18 april 2024
onsdag, 10 december 2014 18:05

Nordhalla köper för 600 Mkr av Skebo

Skrivet av 
alt

Patrik Hall, vd för Nordhalla.

 

Nordhalla, ägt av Alecta, Ericssons- och Sandviks pensionstiflelser samt Heimstaden, köper 1.141 lägenheter från allmännyttiga Skebo i Skellefteå. Affären, som är värd cirka 600 Mkr, ska godkännas av kommunfullmäktige den 16 december. Fastigheterna kommer inledningsvis, efter Nordhallas officiella övertagande den 1 april 2015, att fortsätta att förvaltas av Skebo. Därefter läggs förvaltningen på Heimstaden som förvaltar Nordhallas fastighetsportfölj. De hyreslägenheter som ingår i den planerade försäljningen finns i stadsdelarna Anderstorp och Sunnanå.

 

För Skebos del innebär affären att bolaget kan genomföra stora planerade investeringar. Bolaget har ett sammanlagt investeringsbehov på cirka 2,1 Mdr kr fram till år 2020, varav 1,4 Mdr är planerad till nyproduktion.

 

– Vi behöver frigöra kapital för att säkra den nyproduktion vi ser framför oss, vilket i sin tur gör det möjligt för oss att fortsätta bidra till målet om 80.000 invånare år 2030, förklarar Skebos vd Jerker Eriksson.

 

Nordhalla har under en längre tid blickat mot den norrländska marknaden och ser Skellefteå som en intressant stad med goda framtidsutsikter.

 

– Skellefteå har ett intressant tillväxtmål och utvecklas positivt. Det finns ett driv och en kraft i den här stan som vi gärna blir en del av. Nu ska vi göra allt för att hyresgästerna på Anderstorp och Sunnanå ska fortsätta att trivas i sina hem, säger Patrik Hall, vd för Nordhalla.