20 april 2024
tisdag, 25 november 2014 21:32

Pandox: Hotellmarknadens digitala revolution

Skrivet av 
alt
Anders Nissen, vd Pandox. Foto: Thérese Särnbäck.

 

alt

Jan Scherman, chef Aftonbladet TV. Foto: Thérese Särnbäck.

 

alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region. Foto: Thérese Särnbäck.

 

alt

Martin Creydt, Sverigechef Scandic Hotels. Foto: Thérese Särnbäck.

 

alt

Tomas Ingemarsson, chef AFA Fastigheter. Foto: Michael Steinberg.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Hotellmarknadsdagen på Hilton, Slussen, var mer än fullsatt som vanligt, med över 300 deltagare, varav med ett flertal internationella aktörer i hotellindustrin. I år handlade det mycket om hur den digitala revolutionen har skapat nya landskap för hotellindustrin. Eventet Hotellmarknadsdagen, som startade år 1997, hade som vanligt Anders Nissen som värd. Han har varit vd för hotellfastighetsbolaget Pandox, sedan starten år 1995. Nissen har dock 40 års erfarenhet av branschen.

 

Värdet på de hotell som Pandox äger var vid utgången av 2013 cirka 25 Mdr kr, vilket är ett värde som ökat cirka 20 gånger sedan bolaget bildades år 1995. Denna värdeökning har åstadkommits genom ett aktivt ägande, ökad kunskap och lönsamma förvärv.

 

I år var temat för eventet hotellindustrins digitala utveckling.

 

Anders Nissen säger att den digitala evolutionen har skapats genom nya digitala kanaler. Majoriteten av hotellbokningarna kommer online idag. Vem har till exempel hört talas om AirBnB för några år sedan? Inte så många. Men AirBnB har nu via nätet över 700.000 bokningsbara lägenheter globalt. Nissen menar att 2014 blir ett starkt år för hotellindustrin, med tillägget att det är prispress i Stockholm eftersom staden har fått många fler hotell.

 

Han tillägger att det är bra att Pandox har några stora hotell vilka ger kritisk massa och effektivitet, som till exempel Berlin, Berlin, i Berlin med 700 rum eller Hyatt i Monteral med 600 rum.

 

Jan Scherman, som var vd för TV4-Gruppen 2001-2011, är nu mer chef för Aftonbladet TV.

 

I en intervju med Jan Scherman säger han:
– Cirka 75 procent av befolkningen i den utvecklade delen av världen har mobilen med sig. Många av dessa kan inte tänka sig leva ett liv utan att mobilen är direkt närvarande och tillgänglig. Inte nog med det, cirka 80 procent av dem som tittar på TV leker med en skärm till, en mobiltelefon eller en surfplatta samtidigt med TV-tittandet. Detta påverkar inte bara hotellindustrin utan alla servicenäringar. Och många vänner får vi numer via Facebook, Twitter eller Instagram. En annan effekt av att vara ständigt uppkopplad är att det skapar en viss stress då användaren stänger av sin mobiltelefon. På de kommersiella marknaderna på Internet är det dock så, vilket särskilt märks i vårt lilla land, att det är Google och YouTube som tar över allt mer. Idag köps mest och alltmer TV-reklam hos Google. Detta kan betyda att stora TV-bolag sjunker eller försvinner, liksom Titantic, när dessa bolag inte är konsumentens lydiga tjänare.

 

Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region, har genom åren varit med på de flesta Hotellmarknadsdagar. Han säger i ett samtal:

– Det är lönsamt med hotell i Stockholm eftersom besöksnäringen till Stockholm växer så det knackar. Antalet hotellnätter har i Stockholms län ökat med 8 procent per årsbasis från förra årets totalt 11 miljoner hotellnätter. Det gör att Stockholm ligger på trettonde plats i Europa.  I jämförelse kan nämnas att London har cirka 55 miljoner hotellnätter/år, motsvarande siffror är för Paris 35 miljoner och Berlin 26 miljoner. Hotellindustrin har en ljus framtid i Stockholm, det gäller för alla segment, från vandrarhem till lyxsegmentet. När Stockholm växer ökar affärsresandet men även tillströmningen av anhöriga till familjer Stockholm växer. Alla dessa bor inte hemma hos varandra i en extrasäng utan många tar in på hotell. Cirka 60 procent av hotellnätterna i Stockholm bokas av svenskar. Den näst största gruppen som bor på hotell i Stockholm är tyskar. Intressant är att den snabbast växande gruppen som bokar hotell i Stockholm är indier. Det beror på två saker. Ett är att flygbolaget Emirates har startat direktflyg från Dubai till Stockholm med avgångar sju dagar i veckan. Emirates har gjort mycket reklam i Indien för denna flyglinje. Den andra anledningen är att alltfler indiska IT-tekniker kommer till Stockholm och jobbar några månader då de också bor på hotell.

 

Tomas Ingemarsson, chef AFA Fastigheter har genom åren deltagit på de flesta Hotellmarknadsdagar på Hilton, Slussen. Han säger:
- Vi på AFA Fastigheter gillar hotell eftersom de ger långsiktiga hyresintäkter för vårt moderbolag AFA Försäkring. Vi äger nu åtta hotellfastigheter i Stockholm som genererar löpande och stabila kassaflöden därför att våra flesta operatörskontrakt löper i 20 år. Vi bygger nu om fastigheten, Fyrkanten 14, omfattande 4500 kvm till hotell. Denna fastighet är belägen centralt, i hörnet av Luntmakargatan och Apelbergsgatan, helt nära Hötorget. Redan nu har drygt 10 operatörer visat intresse att driva detta hotell.

 

Martin Creydt, är Sverigechef för Scandic Hotel, vår största hotelloperatör i Norden. Totalt driver Scandic cirka 30000 hotellrum i mer än 150 hotellfastigheter.  Han säger i en intervju:
– Event är viktigt, vilket ger fler hotellnätter bland våra affärsresenärer. Men de stora ”fläskbenen” för oss i branschen är de event som finns i idrottssegmentet men även för kongresser och konferenser. Och det är ofta kombinationen av dessa event som kan bli lyckosam för vår hotellverksamhet. Nu bygger vi ett av våra flaggskepp, Scandic Continental vid Centralen i Stockholm, vilket innebär att vi tillsammans med våra övriga hotell i Stockholm, kan erbjuda rum för stora grupper vid stora event. Men man kan inte bara fylla ett hotell med gäster från ett utvalt event, för då dödar vi vår övriga verksamhet på detta hotell.

 

Då jag har märkt att Scandic Grand Central, vid Kungsgatan/Vasagatan i Stockholm, verkar ha blivit mycket populärt säger Martin Creydt:
– Scandic Grand Central har blivit en framgångsaga från dag ett vid invigningen i oktober år 2011. Före konverteringen till hotell var problemen för denna kontorsfastighet mycket stora med höga vakanser. Därför är det extra roligt att Scandic Grand Central har blivit ett av Stockholms mest populära hotell.

 

I en kommentar kan sägas med anledning om Scandic Grand Central och dess stora popularitet, att helt avgörande för ett hotells RevPar (Revenue Per Available Room, intäkt per tillgängligt rum) är dess läge. Scandic Grand Central ligger endast några få minuter från Cityterminalen i Stockholm.