18 april 2024
onsdag, 01 oktober 2014 16:33

Hotellfyr för 44 Mkr såldes för 2,7 Mkr

Skrivet av 
alt
Dämman i Kalmarsund blir nu ett hotell.

 

Dämmans fyrplats i Kalmarsund har varit till salu sedan 2011. Den fungerade som fyr mellan 1873 och 1968 och byggdes om för hotell- och restaurangverksamhet av affärsmannen och multimiljonären Håkan Cederberg 1995, berättar Barometern. Men några år efter att Cederberg hastigt rycktes bort i en trafikolycka 2008 blev fyren till salu med utgångspriset 44 Mkr. Ingen nappade dock och priset sänktes i omgångar. I februari i år kostade Dämmans fyrplats 19 Mkr och då sa den senaste mäklaren att en affär var på gång. Men slutpriset blev något annat, endast 2,7 Mkr och det var ingen kändis som slog till, utan AB Recess från Sala.

 

Vd för AB Recess är Anders Larsson och han är engagerad i ett tiotal företag, bland annat ett som erbjuder exklusiva skärgårdscharterresor. Företaget sysslar även med helikopterturer.

 

Affären gick i lås i början av sommaren och Anders Larsson har sedan dess gjort täta besök på Dämman för att planera inför framtiden och för att se över fastigheten som stått tom i några år.

 

Med sitt utsatta läge i Kalmarsund kräver nu fastigheten en del underhåll främst på utsidan, berättar Anders Larsson som siktar man på verksamhet för mindre sällskap, företagsgrupper och utländska besökare. Om ett år skall det vara klart, och innan dess vill man försöka få ut fast elförsörjning.

 

I en kommentar kan sägas att Larsson lyckas säkert med Dämman. Men att priser kan falla starkt är inget nytt. Under fastighetskrisen år 1992 då jag var mäklare i Stockholm minns jag att Ekviks gård på Värmdö kom till kronofogden. Konferensgården, nära Wermdö Golf, hade kostat 60 Mkr att bygga. Priset hos kronofogden blev 2,2 Mkr. Nu är Ekviks gård en omtyckt konferensgård med det vackra namnet Villa Soludden. SF