19 april 2024
onsdag, 10 september 2014 13:11

SL säljer i Ekerö centrum

Skrivet av 
alt
SL ska anlägga en ny bussdepå för 80 bussar i Enlunda, Ekerö, eftersom nuvarande depå förhindar utbyggnaden av Ekerö centrum.

 

SL:s bussdepå för kollektivtrafiken i Ekerö har idag en lokalisering i Ekerö centrum som hindrar en utveckling av centrumområdet. För att underlätta en framtida samhällsutveckling av Ekerö tätort är det därför angeläget för kommunen att SL:s fastighet kan utgöra en viktig del av centrums utveckling.


För att möjliggöra centrumutvecklingen säljs SL:s fastighet för bussdepån till Carlshof Fastighetsholding AB villkorat av att tillträde kan ske först när ny bussdepå i Enlunda kan tas i bruk samt att tillsammans med Carlshof inleda ett detaljplanearbete med avsikt att integrera en bussbytespunkt med handels- och bostadsexploatering.

 

Ekerö kommun tar nu fram en detaljplan för en ny depå för SL-bussar i Enlunda. På depån ska upp till 80 bussar få plats och servas. Bussdepån ligger på södra Färingsö, intill korsningen Färentunavägen och Enlundavägen.
 
– Vi är från landstingets sida väldigt glada att kunna vara en del i att Ekerö kan fortsätta att utvecklas. Att flytta depån gör att vi inte blir en stoppkloss för tillväxten på Ekerö, säger trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M).
 
– Ekerö är en växande kommun med behov av ett utbyggt centrum med nya bostäder, affärslokaler och andra samhällsviktiga funktioner. Därför är det viktigt för oss att kunna använda bussdepåns tomt för att kunna utöka Ekerö centrum på ett mer ändamålsenligt sätt än idag, säger kommunstyrelsens ordförande på Ekerö Peter Carpelan (M).