19 april 2024
onsdag, 04 juni 2014 12:00

AMF köper för 100 Mkr i Stockholms city

Skrivet av 
alt
Efter cirka 90 år som kontorsfastighet kanske Jakob Mindre 5 åter blir en bostadsfastighet. Foto: Åke Gunnarsson

 

AMF Fastigheter förvärvar tomträtten till fastigheten Jakob Mindre 5 invid Jacobs Kyrka och nära Kungsträdgården i Stockholm. Transaktionen sker genom ett bolagsförvärv med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 100 Mkr. Säljare är Stockholms Handelskammares Serviceaktiebolag, som har haft Leimdörfer som rådgivare. I samband med transaktionen har AMF Fastigheter avtalat om ett samarbete med ALM Equity för att utreda möjligheten att återskapa bostäder i fastigheten.

                     

– Fastigheten har ett strategiskt läge som vi bedömer kommer att utvecklas starkt i framtiden. En tänkt utbyggnad av tunnelbanelinjer mot Nacka med Kungsträdgårdens station kommer bland annat ge markant ökade flöden. Hela området gynnas även av den omdaning vi själva genomför i projektet Urban Escape Stockholm och Gallerian, säger Martin Tufvesson, vice vd AMF Fastigheter.

                     

Byggnaden, som omfattar cirka 2 000 kvm, är ritad av arkitekt Adolf Emil Melander och uppfördes i slutet av 1800-talet för bostadsändamål. Sedan 1920-talet används fastigheten till kontor. Byggnaden är idag uthyrd till små och medelstora företag.

                     

I samband med transaktionen har AMF Fastigheter avtalat om ett samarbete med ALM Equity för att utreda möjligheten att återskapa bostäder i fastigheten.

                     

– Att vi utreder bostäder för den här fastigheten är ett led i vår strävan att bidra till visionen om ett mer levande cityområde med en blandning av arbetsplatser, handel, hotell, kultur och bostäder, säger Tufvesson.

                     

I en kommentar kan sägas att Jakobs församling var fram till år 1989 en av Stockholms absolut minsta församlingar med knappt 200 folkbokförda. År 1989 uppgick Jakobs församling i Domkyrkoförsamlingen. SF