19 april 2024
måndag, 26 maj 2014 19:27

Skanska renoverar Nationalmuseum för 700 Mkr

Skrivet av 
alt
Nationalmuseum har varit stängt under det senaste året. Vissa av museets utställningar finns nu på Konstakademien, Fredsgatan 12.

 

Skanska har slutit avtal med Statens fastighetsverk om renovering och ombyggnad av Nationalmuseum i Stockholm. Kontraktet är värt cirka 700 Mkr. Nationalmuseums bruttoyta uppgår till 21 000 kvm för huvudbyggnaden och 1 200 kvm för annexbyggnaden. Byggstart är planerad till augusti och renoveringsarbetena ska vara färdiga i juni 2017.

 

Nationalmuseum på Blasieholmen invigdes 1866 som Sveriges konstmuseum för folket, symboliskt placerat mitt emot Stockholms slott. Under det senaste året har museet varit stängt och successivt tömts på sitt innehåll i väntan på en omfattande renovering.

 

Skanskas uppdrag innefattar renovering av huvudbyggnad, installation av hissar, tekniska installationer, säkerhetshöjande åtgärder, upprättande av teleanläggning samt mindre åtgärder i annexbyggnaden som byggdes på 1960-talet. Därtill byggs en kulvert med anslutning till huvudbyggnaden.

 

De publika ytorna ska utökas samtidigt som tusentals löpmeter tekniska installationer ska adderas. Ambitionen är att renoveringen ska leda till att Nationalmuseum uppfyller kraven för Miljöbyggnad, silvernivå.