24 april 2024
torsdag, 27 februari 2014 23:06

Wingårdh vann tillbyggnad av Liljevalchs

Skrivet av 
alt

Wingårdhs förslag till utbyggnad av Liljevachs konsthall på Djurgården i

Stockholm vann juryns gillande.

 

Wingårdh Arkitektkontor, genom Gert Wingårdh och Ingegerd Råman, vann Stockholm stads arkitekttävling för en tillbyggnad av Liljevalchs konsthall. Tillbyggnaden ska bidra till att höja standarden och utöka utställningsmöjligheterna i konsthallen. Ett krav var att utformningen skulle ha en stark egen identitet och ett respektfullt förhållningssätt till den befintliga byggnaden.

 

I motiveringen framhåller juryn bland annat att Wingårdhs förslag lätt och lekfullt uttryck anknyter till Liljevalchs folkliga anda. Tillbyggnaden har skickligt utförda ljusinsläpp till de stora utställningshallarna och gör det möjligt att variera utställningar flexibelt och varierat.

 

Juryn har bestått av Juan Copovi-Mena (ordförande), Pontus Werlinder, Mårten Castenfors, Karolina Keyzer, Pia Krenzler, Carmen Izquierdo och Lucas Thiel. Tillbyggnaden av Liljevachs beräknas vara klar våren 2017.

 

– Med en tillbyggnad i världsklass har Liljevalchs klivit in i ett nytt århundrade. Hundra år efter att Liljevalchs invigdes gör vi nu ett mycket fint tillägg till konsthallen. Den uttrycker både vår egen tid och respekterar den mycket vackra byggnad som Liljevalchs är. Jag är stolt att företräda en stad som satsar så stort på kulturen, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).