Skriv ut denna sida
måndag, 10 februari 2014 19:00

Jernhusen i konflikt med Trafikverket om Hagalund

Skrivet av 
alt
Sveriges viktigaste underhållsdepå, Hagalund i Solna, kan ej längre växa.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Jernhusen har under de senaste åren fokuserat att utveckla centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är bra. Men i december i förra året fick Jernhusen skarp kritik av Riksrevisionen i en granskning att Jernhusen, som ansvarar för underhållsdepåer, har byggt för få depåer i takt med den ökade trafiken. Nu ligger underhållsdepåerna ofta på fel platser, vilket har fått till följd att tomma tåg tvingats köras långa sträckor för att komma till en depå för att få nödvändigt underhåll. Tomtransporter som har ökat trängseln på spåren till stora kostnader.

 

I DN under måndagen den 10 februari säger Mats Åkerfeldt, ansvarig för depåfrågor på Trafikverket, att det inte längre finns någon mark för järnvägsunderhåll och uppställning runt Stockholm. Det är ett faktum sedan Jernhusen sålde sin mark kring spårområdet Hagalunds depå i Solna till fastighetsbolaget Arenabolaget i Solna KB. (Jernhusen ägde ursprungligen en stor del av marken där Friends Arena nu ligger). Åkerfelt säger att det behövs mer spår i Hagalund och regeringens utredare av järnvägstrafiken i Sverige, Gunnar Alexandersson, gillar heller inte Jernhusens markförsäljningen till Arenabolaget.

 

Jernhusens presschef, Cecilia Granath, medger i DN, att Jernhusen har misstagit sig på tågtrafikens stora ökning i Stockholm. Jernhusen har sedan en längre tid, utan framgång, försökt sälja sin andel om 10 procent i Friends Arena, som går med förlust. Övriga delägare i Friends Arena är Solna stad, Peab, Fabege, Folksam och Svenska Fotbollsförbundet.

 

I en kommentar kan sägas att när artikeln publicerades i DN publicerade Jernhusen samma dag på sin hemsida en artikel om att: ”1913 påbörjades bygget av ett nytt verkstadsområde vid Hagalund i norra Stockholm. Nu, hundra år senare, är det Sveriges mest intensiva tågdepå där ett ständigt arbete pågår för att anpassa de gamla byggnaderna till ny teknik och moderna tåg.” Det hade varit bättre om Jernhusen hade förklarat var nya efterfrågade depåer för järnvägstrafiken i Stockholm ska ligga. Något sådant pressmeddelande kom inte.

 

Jag har tidigare framfört min åsikt om den angelägna frågan om ledningarna i Trafikverket och Jernhusen ska få vara kvar på sina poster. Dels verkar Jernhuset och Trafikverket inte kunna samarbeta, dels har Trafikverket misskött underhållet av järnvägsspåren, dels har Jernhusen byggt för få depåer i takt med den ökade trafiken och depåer som har byggts ligger på fel platser.

 

Enligt mina källor finns det i regeringsoppositionen krafter som vill byta ut ledningarna i Trafikverket och Jernhusen vid ett regeringsskifte.

Senaste från Redaktionen