25 april 2024
måndag, 03 februari 2014 16:03

1 100 nya lägenheter på Södermalm

Skrivet av 
alt

Illustrationsplan kv Persikan på Södermalm.

 

alt

Högre markeringar i utvalda lägen. Idéskiss Seniorgården/White

 

alt

De översta våningarna avviker och integreras i takfallet samt högre markeringar i utvalda lägen. Idéskiss Stockholmshem/ÅWL.

 

På torsdag i nästa vecka väntas stadsbyggnadsnämnden besluta att starta planarbetet för 1 100 nya lägenheter i kvarteret Persikan på östra Södermalm. Detaljplanen gör det möjligt för nio olika byggherrar att uppföra sju kvarter i fem till tio våningar. Hälften av de nya bostäderna planeras bli hyresrätter.

 

– Vi har ett mål om att bygga 140 000 bostäder i Stockholm till 2030 och det här är ett bra exempel på hur vi kan få in ett stort antal på Södermalm dit jag vet att många drömmer om att flytta, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

– Jag är glad över att så många byggherrar medverkar i den här planen. Det innebär att det blir både hyresrätter och bostadsrätter och att de olika kvarteren får en varierad arkitektur, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

FAKTA
Byggherrar: Einar Mattsson, JM, Seniorgården, Veidekke, Folkhem, SKB, Svenska Bostäder, Stockholmshem och Wallfast.


Antal bostäder: 1 100


Upplåtelseform: Hyresrätter och bostadsrätter


Idéskisser och illustrationer: Kjellander + Sjöberg, Brunnberg & Forshed, Engstrand & Speek, White Arkitekter, ÅWL, Sweco.


Avstånd till kollektivtrafik: Området försörjs med kollektivtrafik idag främst med buss, men med den nya tunnelbanan utbyggd från Kungsträdgården via Sofia och vidare mot Gullmarsplan respektive Nacka, kommer kollektivtrafiken förstärkas betydligt.

 

Studier pågår för att utreda vilka gator som lämpar sig bäst för stombusslinjer. Det gäller främst Bondegatan, Barnängsgatan och Barnängsgatans förlängning.

 

Parkeringstal: 0,43 för bilar. Plats för bilpool utreds.

 

Kvarteret ramas in av Tegelviksgatan, Barnängsgatan, Nackagatan och Bondegatan. Planens syfte är att omvandla ett äldre industrikvarter till sju nya stadskvarter med bostäder och service. Större delen av kvarteret Persikan upptas av en enda stor byggnad som bland annat rymmer en av SL:s bussdepåer för innerstadsbussar. Bussdepån kommer att flyttas till kvarteret Fredriksdal i västra Hammarby Sjöstad, intill Hammarby Värmeverk.

 

Strukturen bygger vidare på innerstadens traditionella rutnätsstruktur för att effektivt koppla ihop och överbrygga den barriär som kvarteret utgör idag. En ny gata föreslås i Bondegatans förlängning österut, ett nytt parkstråk skapas i Skånegatans förlängning som bildar ett sammanhängande park- och grönstråk från Vita Bergsparken, via Tengdalsparken, genom kvarteret Persikan och till Mandelparken vid Hammarby Sjö. Genom kvarteret Persikan i nord-sydlig riktning föreslås en ny gata i form av en grändgata/gångfartsgata, Persikogränd, samt att Barnängsgatan förlängs norrut till Bondegatan.