24 april 2024
fredag, 24 januari 2014 19:38

Bygglov för Gasklockan om 140 meter

Skrivet av 
alt
Oscar Properties Gasklockan, Djurgårdsskrapan ska få en höjd om 140 meter.

 

Snart får Oscar Properties sitt efterlängtade bygglov för ett 140 meter höga bostadshus i Hjorthagen/Norra Djurgårdsstaden. Byggnaden är ritad av de schweiziska arkitekterna Herzog & de Meuron och inrymmer 320 lägenheter. I februari fattar exploaterings- och stadsbyggnadsnämnden sina sista beslut om det höga bostadshuset som ersätter den gamla stålklockan i Hjorthagen. Efter nämndernas beslut överlämnas detaljplanen till kommunfullmäktige för antagande.

 

– Byggnaden kommer ett bli ett landmärke, dels genom sin höjd, dels som en signal för vårt målmedvetna arbete att höja den arkitektoniska kvaliteten i Stockholm, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

– Jag är glad över att vi nu har en färdig överenskommelse mellan Stockholms stad och Oscar Properties som lägger grunden för mer än 300 nya bostäder i den tidigare gasklocka 4 i Hjorthagen. Genom överenskommelsen läggs en viktig pusselbit till förverkligandet av Norra Djurgårdsstaden, säger Joakim Larsson (M), ytterstadsborgarråd och ordförande i exploateringsnämnden i Stockholms stad.

 

I en kommentar kan sägas att Djurgårdsskrapan (min benämning) ska bli 140 meter hög. Ursprungligen var tornbyggnaden tänkt att bli 170 meter, men den lägre höjden och omgestaltningen var ett nytt önskemål från byggherren Oscar Properties och arkitekterna Herzog & de Meuron. Stadsbyggnadsnämnden fick se renderingar av fasaden och godkände det nya förslaget.

 

Djurgårdsskrapan kommer att bli ett landmärke i Norra Djurgårdsstadens nya kulturcentrum. I november förra året presenterade kultur- och fastighetsborgarådet Madeleine Sjöstedt (FP) och Joakim Larsson (M), ytterstadsborgarråd, planer på att Stockholms stad ska investera 580 Mkr för att Gasklockan 2, ritad av Ferdinand Boberg, ska förvandlas till Stockholms nya kulturscen för internationella uppsättningar och gästspel för dans, cirkus och konst.

 

Glasklockan ska rymma en publik om cirka 900 personer. Ombyggnaden väntas pågå under två år och vara klar är 2018. SF