20 april 2024
torsdag, 23 januari 2014 21:00

Karolinska sjukhuset rivs

Skrivet av 
alt

Karolinska universitetsjukhuset i Solna rivs när NKS står klart år 2017.

 

Karolinska universitetssjukhusets fastighetsbestånd i Solna, ägt av LFS, Landstingsfastigher Stockholm och förvaltat av Locum, ska säljas. Redan vid ett pressmöte i december 2013 svarade Torbjörn Rosdahl, finanslandstingsråd, på vår fråga vid en filmad intervju om vad som händer med Karolinska sjukhuset när NKS, Nya Karolinska sjukhuset färdigställs år 2017. Då svarade Rosdahl:

– Gamla Karolinska sjukhuset hoppas jag att vi kan sälja och att vi tillsammans med Solna stad kan detaljplanera området för bostäder, högt och tätt, och att skattebetalarna på så sätt ska få stora intäkter.

 

Nu har en överenskommelse tagits mellan Solna stad och Stockholm landsting om att översiktsplanen för det så kallade gamla sjukhusområdet, som i framtiden blir Norra Hagastaden, ska bebyggas med 1 000 bostäder. Det innebär att antalet bostäder i Hagastaden/Solna ökar från 2 000 till 3 000.

 

Överenskommelsen är villkorad att när Solna stad detaljplanerat 1 000 extra bostäder i Norra Hagastaden/Solna kommer landstinget att anslå 250 Mkr till den nya tunnelbanelinjen från Odenplan via Hagastaden/Karolinska till Arenastaden, som en medfinansiering.

 

För att finansiering av den nya tunnelbanan ska klaras av måste Solna stad bidra med totalt 600 Mkr i en ny medfinansiering och samtidigt genomföra en antagen detaljplan för totalt 4 500 nya bostäder i Solna

 

Således är allt klart i förhandlingarna mellan Solna stad och Stockholms läns landsting. Dessa avtal kommer att klubbas, dels i kommunstyrelsen i Solna den 3 februari, dels i fullmäktige, Stockholm läns landsting två veckor senare. Solna stad tänker klara av sin finansiering om 600 Mkr till stor del genom att sälja mark längs den nya tunnelbanan Hagastaden/Karolinska till Arenastaden.

 

I ett förtydligande säger kommunstyrelsens ordförande i Solna, Pehr Granfalk (M) i en presskommentar:

 

– Kostnaden för tunnelbanan ska belasta dem som drar nytta av tunnelbanan och inte skattebetalarnas kassa. Landstingets bidrag är tänkt att betalas ut successivt från och med år 2016 i anslutning till att nya detaljplaner för Norra Hagastaden klubbas.

 

Målet för den nya tunnelbanan är att hela området ska ha antagna detaljplaner år 2022, samma år som premiärturen med nya tunnelbanan mot Arenastaden väntas avgå från Odenplan.

 

I en kommentar kan sägas att än är inte finansiering om totalt 26 Mdr kr i hamn för de nya tunnelbanelinjerna till Arenastaden, till Barkabystaden och till Nacka Forum, eftersom ännu är inte statens finansiering klar och inte heller hur mycket bilisterna ska finansiera de nya tunnelbanorna via höjda trängselskatten. SF