23 april 2024
tisdag, 21 januari 2014 18:48

Fem i tävlan om Nya Tekniska nämndhuset

Skrivet av 
alt
Nya Tekniska nämndhuset ska byggas på fd Söderstation.

 

Stockholm stads arkitekttävling för Nya Tekniska nämndhuset i Söderstaden är nu igång. Bland de tävlande märks flera internationella kontor. Efter prekvalificering deltar fem internationella arkitektkontor i tävlingen: Dorte Mandrup/Nyréns/ Hosper/Mandaworks; Berg/C. F. Moller Architects; BIG/Strategisk arkitektur/SLA; 3xN, Tema samt Urban design, Selgascano.

 

– Syftet med arkitekttävlingen är att vi ska få bästa möjliga utformning av moderna mötesplatser och arbetsplatser och en spännande gestaltning. Vi vill ge Stockholmarna en ny offentlig byggnad i världsklass. En levande, kreativ och mänsklig byggnad som är öppen för medborgare och näringsliv och som präglas av demokratiska värderingar. säger Juan Copoví-Mena, fastighetsdirektör, Stockholms stad och juryns ordförande.

 

Utöver Copovi-Mena består juryn som ska bedöma arkitektförslagen av Gert Wingårdh och Anna Rolf, representanter för Sveriges Arkitekter samt från Stockholms stad Karolina Keyzer, stadsarkitekt, Pia Krensler, stadsträdgårdsmästare och Pontus Werlinder, chefsarkitekt.

 

Resultatet från arkitekttävlingen kommer att presenteras i juni 2014 och flytten av Tekniska nämndhuset med är planerad till 2017.

 

Det nya Tekniska nämndhuset i Stockholm ska uppföras på den plats där Söderstadion ligger idag. Byggnaden ersätter det nuvarande Tekniska nämndhuset, som ligger på Kungsholmen och som inte håller den moderna standard som staden eftersträvar. Projektet möjliggör även att nya bostäder kan byggas, både på platsen där Söderstadion ligger idag och där Tekniska nämndhuset Kungsholmen ligger idag. Samtidigt kan 1 800 nya arbetsplatser skapas i Söderort.