20 april 2024
tisdag, 19 november 2013 17:02

Aberdeen köper SWIP för 6,94 Mdr kr

Skrivet av 
alt

Martin Gilbert, CEO, Aberdeen Asset Management PLC.

 

Aberdeen Asset Management har avtalat om att förvärva Scottish Widows Investment Partnership i en affär värd cirka 650 MGBP, cirka 6,94 Mdr kr, som en del i ett långsiktigt strategiskt samarbete med Lloyds Banking Group.

Affären finansieras genom en emission av 131,8 miljoner nya Aberdeen-aktier som tilldelas Lloyds. Emission kommer att utgöra en andel om cirka 9,9 procent av samtliga aktier i koncernen efter det att affären har slutförts.

Utöver aktieemissionen har parterna avtalat om en prestationsbaserad tilläggsköpeskilling om cirka 100 MGBP, ett belopp som ska amorteras under en period av fem år.

 

Förvärvet kommer att tillföra omkring 136 miljarder pund i förvaltat kapital till Aberdeen, vilket i sin tur medför en årsomsättning för koncernen om 234 MGBP.

 

I en kommentar till förvärvet säger Aberdeens koncernchef Martin Gilbert:
– Förvärvet stärker våra investeringsmöjligheter och det tillför nya distributionskanaler samtidigt som det adderar fler tillgångsslag till vår verksamhet. Vi är övertygade om att Scottish Widows Investment Partnership kommer att leverera ett betydande mervärde för vår utökade kundbas, vilket även gynnar våra aktieägare.

 

Transaktionen ska vara avslutad under slutet av första kvartalet nästa år.