20 april 2024
måndag, 04 november 2013 20:13

Förslaget Åstad vann i Linköping

Skrivet av 
alt
Perspektiv från årummet norr om stationen.

 

alt

Perspektiv mot östra entrén, sett från gatan utmed busstorget.

 

alt

Perspektiv – naturen utmed åstråket.

 

alt

Perspektiv, – kajstråket mot Cloetta Center.

 

alt

Konceptdiagram.

 

Metro Arkitekter & Rundquist med samarbetspartners vann stora arkitekttävlingen om ”Innerstaden växer över ån” i Linköping med förslaget Åstad. Juryn, i vilken flera av landets ledande arkitekter ingick, gillade framförallt förslagets enkla och djärva grundidé som går ut på att binda ihop stadskärnan med en station i bron över vattnet.                     

 

 – Vi är mycket nöjda med det vinnande förslaget och med det vinnande teamet. ”Åstad” är ett framtidsinriktat, hållbart samhällsbyggnadsprojekt, som lever upp till alla de kriterier vi ställde. Samtidigt är det inte fastlåst i detaljer. Det går att anpassa, utan att det förlorar sitt uttryck, säger juryns ordförande, kommunalråd Muharrem Demirok (C).

 

Byggandet av Ostlänken vid Linköping innebär även startskottet för utbyggnaden av en helt ny stadsdel, ett nytt läge för stationen samt att stadskärnan och innerstaden tar klivet över Stångån. Genom att ta klivet över ån kommer inte bra Stångån att integreras i stadens hjärta utan staden Linköping får också en rundare och mer sammanhållen form och tillförs ytterligare stadskvalitéer.

 

– Nu tar vi ytterligare steg i riktning mot att förverkliga att innerstaden växer över ån. En helt ny stadsdel växer fram kring Linköpings nya station i samband med att Ostlänken förverkligas. Vi bygger inte järnväg, vi bygger framtidens innerstad. Den nya stadsdelen kommer att heta Stångebro, säger Paul Lindvall (M), kommunstyrelsens ordförande.