24 april 2024
tisdag, 27 november 2012 21:05

Fullt på Pandox hotellmarknadsdag

Skrivet av 
alt
Från vänster Bengt Brodin, moderator och Anders Nissen, vd Pandox.

 

alt

Det blev fullsatt även på den 17:e hotellmarknadsdagen på Hilton i Stockholm.

 

alt

Från vänster Geir Lundkvist, partner Hotelia och Martin Creydt, Senior Vice President Scandic Hotels.

 

alt

Staffan Olsson, förbundskapten för Sveriges duktiga handbollslag, intervjuades av Anders Nissen.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Pandox har växt. Jag gick in i arkivet och fann ett exemplar av Dagens Fastighetsaktie från den 12 december 1997 där jag läste att Pandox då hade ett börsvärde om 580 Mkr. Idag har Pandox tillgångar om 11,6 Mdr med ett eget kapital om 3,11 Mdr kr. Det är lätt att förstå att många kom till Hilton Stockholm Slussen och hotellmarknadsdagen då bolaget i dag har 116 hotell med 24 000 rum i 10 länder. Det blev fullsatt från klockan 13.00, även under middagen som nu pågår under kvällen.

 

Anders Nissen, vd för Pandox sedan bolaget grundades 1995, var belåten även denna gång, som var den 17:e hotellmarknadsdagen; inte bara över bolagets framgångar utan även över det svenska handbollslagets silvermedalj i OS i London i somras.

 

Men vi lever i en finansiell värld full av oro och turbulens, vilket Øystein Dorum, chefekonom på DNB, redogjorde för. Det trista med ekonomisk oro är att den bromsar investeringar. Beläggningsgraderna på de nordiska hotellmarknaderna är vikande och den fortsatta instabiliteten inom euroområdet har en dämpande effekt på hotellmarknaden i Europa. Däremot är det en svag tillväxt för hotellindustrin i USA.

 

Trots oroliga tider, uppgraderar Pandox, utvecklar och stärker kvalitén i sin hotellfastighetsportfölj genom att investera 2,3 Mdr kr under de närmaste tre åren, där lejonparten av investeringar avser de 72 hotell som Pandox förvärvade av Norgani år 2010. I den portföljen har nu 5 icke strategiska hotell sålts medan cirka 50 hotell uppgraderas, särskilt gäller det 21 Scandics Hotels i Sverige, Norge och Finland.

 

Strategin är klar för Pandox eller för att citera Anders Nissen:

– Nu gäller det att förstå sin lokala marknad, kunna agera snabbt och fatta smarta beslut. ROCK ON!