19 april 2024

Rekord för fastigheter ifjol

  • PDF
Totalavkastningen på den svenska fastighetsmarknaden blev drygt 22 procent år 2000. Det meddelade Svenskt Fastighetsindex i ett pressmeddelande under gårdagen.
Av totalavkastningen utgjorde direktavkastningen 5,9 procent och värdeförändringen 16,2 procent. Det innebär en ökning från föregående års totalavkastning med 4,5 procentenheter. Den rekordhöga avkastningen på fastighetsplaceringar beror främst på att lokalhyrorna stigit mycket kraftigt.
Placeringar i kontorsfastigheter gav det bästa resultatet med en totalavkastning på 24,5 procent. Värdeökningen var 18,7 procent för kontor, medan direktavkastningen stannade vid 5,8 procent. Marknadshyrorna för kontor har i genomsnitt ökat med 21 procent under år 2000.

 


För placeringar i bostäder blev totalavkastningen 18,4 procent, vilket ligger strax över föregående års avkastning. Till direktavkastningen om 5,9 procent har statliga räntesubventioner bidragit med 0,2 procentenheter. En stor andel av de bostäder som ingår i indexportföljen är belägna i Stor-Stockholm och totalavkastningen blev där 21 procent.


Butiker och industrier har med en totalavkastning på 14,7 procent respektive 15,9 procent båda erhållit en något lägre avkastning än föregående år. Marknadshyrorna har stigit med cirka 10 procent under året.
I en jämförelse med andra placeringar var fastigheter överträffat avkastningen på både den svenska aktiemarknaden, som gick -10,8 procent och obligationsmarknaden som hade en totalavkastning på 9,7 procent under fjolåret. För fastighetsaktier var totalavkastningen hela 40 procent.