24 april 2024

Huge säljer bostäder för 900 Mkr

  • PDF
Huge säljer bostäder för 900 Mkr
Huddinges kommunala bostadsbolag Huge Bostäder har tecknat kontrakt om att sälja totalt 2.615 bostäder till de tre fastighetsbolagen Mandamus, Wallenstam och Markarydsbostäder, det senare sedan 1994 ägt av österrikiska Beta Holding. Affären omfattar drygt 900 Mkr.
Bakgrunden till försäljningen är ett beslut som Huddinge kommunfullmäktige tog i augusti förra året Ð att sälja ut delar av kommunens fastighetsbestånd Ð och sedan dess har ett omfattande arbete med att genomföra försäljningen pågått. Det är ett snitt ur Huges fastighetsbestånd som nu säljs, både vad gäller fastigheternas skick och läge.
Uno Eriksson, vd för Huge Bostäder, är nöjd med försäljningen: Ð Intresset för bostäderna har varit stort och vi har kunnat sälja till välrenommerade företag till marknadsmässiga priser. Försäljningen lättar upp vår balansräkning och gör det lättare för att klara framtida investeringar i skolor och bostäder. Dessutom släpper vi in konkurrerande bolag på marknaden vilket gör att vi får spänna musklerna och visa vad vi går för.
De olika köparnas förvärv passar också perfekt in i respektive bolags portfölj.
Mandamus köp omfattar totalt 1.355 bostäder, varav 789 är belägna i Västra Skogås och 566 finns i Visättra. Köpeskillingen är totalt 465 Mkr. Den totala uthyrningsbara arean uppgår till cirka 105.000 och de årliga hyrorna uppskattas till cirka 74 Mkr. Tillträdet sker den 2 april.
Ð Genom förvärvet förstärker vi ytterligare koncentrationen mot tillväxtområden och inriktningen mot bostadsfastigheter, säger Mandamus vd Anders Johansson i en kommentar.
För Wallenstams del innebär affären att bolaget köper 11 centralt belägna fastigheter för 273 Mkr. Den totala ytan uppgår till 38.500 kvm fördelat på 567 lägenheter och tillträdet sker den första april. Wallenstam äger efter affären 10.600 lägenheter omfattande cirka 1.150.000 kvm.
Markarydsbostäder, som har erfarenhet från lite trögare marknader, köper 695 lägenheter i Vårby Gård för 170 Mkr. (LE)