25 april 2024

Akademiska Hus köper Electrum

  • PDF
Akademiska Hus befäster sin ställning i Kista genom att köpa två av Electrums byggnader för sammanlagt 925 Mkr. Säljare är Stockholm Stadshus AB och köpet omfattar 75.000 kvm och är Akademiska Hus enskilt största någonsin.
Akademiska Hus etablerade sig i Kista 1999 genom att köpa fastigheten Forum för cirka 500 Mkr. Det var den affären som på ett naturligt sett ledde fram till den här affären. Electrum byggdes för 15 år sedan och består av tre kontorsbyggnader, varav Akademiska Hus nu köper två. Det är ett kunskapscentrum för informationsteknologi för näringslivet, KTH, Stockholms universitet samt större och mindre forskningsföretag. I fastigheterna arbetar 3.500 personer arbetar där och över 3.300 studerar vid högskoleinstitutionerna.
Ð Byggnaderna är i gott skick. Vi planerar göra mindre ombyggnader för cirka 40 Mkr, säger Lennart Karlsson, vd på Akademiska Hus i Stockholm.
Akademiska Hus gjorde förra året en vinst efter skatt på 580 Mkr, och i år väntas koncernen investera cirka 3 Mdr kr. Utöver förvärvet av Electrum i Kista investerar Akademiska Hus i ett samlat campus för Lärarhögskolan i Konradsberg i Stockholm och Retziuslaboratoriet på Karolinska Institutet i Solna, båda byggen som är under uppförande.
Mycket talar för att Akademiska Hus kommer att göra nya markköp för sin stora projektportfölj.