20 april 2024

Hilton bygger storhotell i Stockholm?

  • PDF
Kommer Hilton att operera ett nytt storhotell i Stockholm? I höstas köpte Stockholms stad postterminalen Stockholm Klara för 900 Mkr. Säljare var Bangårdsposten AB ägt av Postens Pensionsstiftelse. Klara postterminal är belägen på Klarabergsviadukten vid Stockholms central och byggnaden har i söder utsikt över Riddarfjärden och Stadshuset.

Stockholms stad tillträdde Klaraposten den 1 februari i år. Byggnaden är 33 meter hög i åtta våningar, omfattande totalt 50.000 kvm och färdigställdes 1987.

Enligt gatu- och fastighetsborgarrådet Sten Nordin är det tänkt att fastigheten efter planändring och ombyggnad ska inrymma bland annat en internationell hotell- och en kongressanläggning för 3 500-
4 000 personer. Målet är att ge byggnaden en ny och tilltalande exteriör.

Nu har staden och SJ träffat avtal om vissa markregleringar. Därefter kommer staden att bjuda ut fastigheten till försäljning via anbudstävlan. Anbudstiden går ut den 5 maj i år. Enligt en uppgift är en intressent, för att driva hotellet och eventuellt kongressanläggningen, den stora hotellkedjan Hilton.

I en telefonintervju säger Olle Zetterberg, Stockholms gatu- och fastighetsdirektör:

Ð Staden ser gärna att en större internationell hotellkedja blir operatörer och eventuella ägare/delägare till Stockholms nya hotell- och kongresshall.

Enligt Fastighetsaktiens efterforskningar kan det finnas intresse både från Hilton och Marriott att operera ett nytt storhotell i Stockholm.

Runt om i världen driver Hilton cirka 1.800 hotell och Marriott cirka 2.000. Hilton har 78.000 anställda och Marriott cirka 151.000.

Tricia Field, pressansvarig för Hilton Group Plc i England, säger i en kommentar att Hilton är intresserade av att etablera ett hotell i Stockholm. Men hon vill vare sig bekräfta eller förneka att Klara postterminal är den rätta platsen för en sådan etablering. Utan hon vill återkomma med ett uttalande när Hiltons projektansvarige återkommer från sin semester.

Nu i dagarna inviger Hilton sitt första hotell i Skandinavien, omfattande 315 rum, beläget vid Kastrups flygplats utanför Köpenhamn. (SF)