24 april 2024

Ett stabilare och fusionerat Realia?

  • PDF
Oklarheterna i Drax kan gynna Realia. I förgår kom nyheten att Björn Wolrath blir ny ordförande i Drax Holding.Philip Edner har bett att få lämna sitt uppdrag som ordförande i Drax Holding AB:s styrelse för att kunna rentvå sig från de misstankar om brott som Ekobrottsmyndigheten riktar mot honom.

Nu är det så att Drax Holding och Philip Edner är huvudägare i Columna och Columna Fastigheter AB är i sin tur är huvudägare i Realia med 25,8 procent av kapitalet och hela 47,4 procent av rösterna.

I höstas avgick Christer Bergquist som vd i Columna och ersattes vid årsskiftet av Kent Gravesen, tidigare vd i Sifab och Evidentia. Numer är Christer Bergquist vd i Drax Holding och styrelseordförande i Realia. Efter det att Drax köpte Columna har Columnas vinst minskat mycket kraftigt. År 1999 var Columnas vinst drygt 92 Mkr medan Columna redovisade för tre kvartal under 2000 en förlust på hela 110 Mkr. Det är alltså kraftiga svängningar i Columna. I samband med förlusterna i Columna och den kraftigt sjunkande kursen för bolaget under år 2000 ändrades Drax Holdings planer på att göra en jättelik nyemission på nära 4 miljarder i aktier.

Sagan om Drax på SBI-listan är häpnadsväckande. Före Drax köp av Columna var börsvärdet ett tag över 3 Mdr kr. Idag har Drax ett börsvärde på 260 Mkr. Glädjeämnet för Drax och Columna är Realia som för 1999 redovisade en vinst på nära 150 Mkr, ett resultat som enligt Realia kommer bli högre för år 2000.

När nyheten kom att Wolrath blir ordförande i Drax steg aktien igår med drygt 7 procernt till 0,75 kr som senast betalt. Drax har tidigare sagt att de ska sälja sina aktier i Columna. Detta vore bra för Realia, som under Sven-Ane Fribergs kompetenta ledning, växt och blivit allt stabilare genom åren. En tillväxt som manifesterades genom Realias omvända split under förra året.

Hoppet står nu till att Wolrath säljer Drax Holdings aktier i Columna till någon som vill investera i fastigheter långsiktigt. För Drax lär behöva pengar. I Drax senaste tremånadersrapport gjorde koncernen ett minus på 12 Mkr. Visserligen ökade omsättningen under i Drax till 190 Mkr men den får betecknas som mycket låg. Troligtvis kommer det dröja ett bra tag innan Drax Holding tjänar några större pengar.

Intresse finns för att köpa Columna. En intressent bor i USA och han har där byggt upp en gedigen fastighetsportfölj.

Värdet i Columna ligger naturligtvis framförallt i Columnas stora aktiepost i Realia. Så otroligt är det inte att en utländsk fastighetsmiljardär med svenskt påbrå under 2001 lägger ett bud på Columna. Detta med syftet att fusionera Realia med ett befintligt större svenskt fastighetsbestånd. (SF)